U Evropu stigle radioaktivne gljive!

Francuska je pronašla tragove radioaktivnog cezija u gljivama uvezenima iz Rusije, objavio je u četvrtak čelnik francuske agencije za nuklearnu energiju (ASN)

Šef ASN-a Pierre-Franck Chevet rekao je pred francuskim Senatom da nakon otkrića radioaktivnog oblaka iz Rusije u listopadu razine radioaktivnog rutenija 106 u zraku nisu predstavljale opasnost za francuske građane, ali su kontrole uvoza hrane pojačane.

“Po posljednjoj informaciji koju sam dobio, izgleda da su tragovi cezija pronađeni u gljivama koje su došle iz Rusije”, rekao je Chevet Senatu na saslušanju u nuklearnoj sigurnosti. Dužnosnici francuske agencije za zaštiti potrošača nisu bili dostupni za komentar, a od ASN-a Reuters nije mogao dobiti dodatna pojašnjenja. Posljednijh tjedana Francuska je uvezla lisičarke iz Rusije koje se prodaju u supermarketima u Parizu, prenosi dnevno.hr.

Ruska meteorološka služba prošli je tjedan objavila da je pronašla “iznimno visoko zagađenje” rutenijem 106, gotovo tisuću puta više od normalne razine, u blizini nuklearnog postrojenja Majak u južnoj Rusiji koje prerađuje korišteno nuklearno gorivo.