U eri društvenih mreža preplavljeni smo fotkama đačkih knjižica, prosjeka 5.0, lajkova i čestitki: Nezadovoljne majke “kreiraju” nezadovoljnu djecu

Majka koja nije zadovoljna svojim životom, koja je uplašena i depresivna , svoje dijete ne može učiniti stabilnim i ne može ga potaknuti da izraste u nezavisnu osobu. Tako, umjesto autentičnosti, dijete gradi ličnost koja će se svidjeti njegovoj majci, a u njegovoj unutrašnjosti razvija se strah i praznina.

Za aura.ba piše dr. Vahida Djedović: psihoterapeut i književnica ([email protected])

Prije nešto malo više od 100 godina, Sigmund Freud je prvi put opisao narcizam, a inspirisan mitom o Narcisu, junaku koji je bio zaljubljen u samog sebe. Riječ narcizam znači samoljublje, ali u psihologiji ima još nekoliko objašnjenja.

Za razliku od primarnog narcizma koji je normalna pojava svakog novorođenčeta, sekundarni narcizam nastaje kada dijete premjesti pažnju sa sebe na neku drugu osobu, ali druga osoba mu nije interesantna i pažnju ponovo premješta na sebe. Sekundarni narcizam može postati patološki u zavisnosti od jačine usmjerene na samoga sebe.

Neformirani identitet

Narcistički poremećaj ličnosti nastaje kada dijete nije uspjelo da savlada najranije razvojne zadatke i formira svoj identitet.

Najbitnija tačka u razvoju ovog poremećaja je odnos majke prema djetetu i djetetovo razumijevanje tog odnosa.

U mom dječijem društvu bila je jedna djevojčica koja je često zamjerila svojoj majci što se po komšiluku hvali njenim prosjekom od 5.0 i pokazuje njenu đačku knjižicu, a uskraćuje joj mnogo toga.

U eri društvenih mreža preplavljeni smo fotkama đačkih knjižica i prosjecima 5.0. Ovakvi uspjesi se slave i lajkaju. Roditelji obavezno pišu da su ponosni, a prijatelji čestitaju.

Petnula prosjek

Jedna majka je iz mog komšiluka također objavila “petnula” prosjek svoje kćerke, a nekoliko sati ranije, tog istog dana, njena kćerka, sa prosjekom “petnula”, iz društva je otjerala djevojčicu, jer ova šepa.

Majka koja nije zadovoljna svojim životom, koja je uplašena i depresivna , svoje dijete ne može učiniti stabilnim i ne može ga potaknuti da izraste u nezavisnu osobu. Tako, umjesto autentičnosti, dijete gradi ličnost koja će se svidjeti njegovoj majci, a u njegovoj unutrašnjosti razvija se strah i praznina.

Narcistički poremećaji počinju se razvijati u pubertetu i oni grade lažnu sliku o sebi. Baš kao što su u djetinjstvu nastojali da se dodvore majci, u odraslom dobu puno ulažu u tu lažnu sliku kako bi se dopali drugima i kako bi bili prihvaćeni.

Majka, ili osobe koje su važne u djetetovom ranom životu  kada napišu da su ponosni i objavljuju prosjek 5.0  u suštini su neispunjene osobe koje se hvale tuđim uspjesima. Oni roditelji koji veličaju uspjehe svoje djece ne doživljaju dijete kao potpunu ličnost (njihovi uspjesi su i uspjesi njihovih roditelja), te na takav način mogu potaknuti  u djetetu osjećaj nepotpunosti koje ono u odrasloj dobi nadomješta idejom veličine.

Ispunjeni hroničnom prazninom

Naravno, postoji još razloga koji se javljaju u razvoju narcističkih poremećaja, ali pisala sam o prosjeku petnula, jer se narod obrušio na izvjesnu psihologinju koja je pisala o štetnosti veličanja djece sa prosjekom “petnula”.

Psihoterapijski rad sa ovakvim osobama nije jednostavan, jer oni dolaze na terapiju zbog depresivnosti i osjećaja praznine. Često su sujetni i suprotstavljaju se autoritetu psihoterapeuta. Ovakve osobe su obično u nečemu do kraja (droga, alkohol, religija, nacionalizam…), zbog hronične praznine,  a to dodatno otežava posao s njima.

Često su dosta inteligentni, ali je prava umjetnost približiti ih emocijama i navesti ih da se autentično dotaknu svojih problema.