U Britaniji vraćaju nevinost o državnom trošku, a u Tuzli za 1.400 KM iz vlastitog džepa!

U Britaniji su žene poludjele za rekonstrukcijom himena, a sve im plaća zdravstveno: ‘Neke su prvi put bile razočarane pa žele ponoviti…’


I u Brfitaniji je sve više žena koje se odlučuju da ponovo budu nevine. Tamo su i bolnice priznale da je u porastu broj “rekonstrukcija vagina”, odnosno “vraćanja nevinosti”. U Britaniji sve finansira Nacionalna zdravstvena služba (NHS) i to sa oko hiljadu funti (preko 2.000 KM)

Savjetnica za veze Louise Van der Velde tvrdi kako žene većinom žele ponoviti osjećaj gubitka nevinosti jer su prvi put bile razočarane. Neke pak to iskustvo žele imati sa svojim suprugom i žele biti za njega “što čišće”, neki partneri od žena očekuju da za njih budu nevine, dok neke vjernice pogađa pak osjećaj krivice. Druge su bile žrtve silovanja.

Rekonstrukcija djevičnjaka (himena) traje oko pola sata, a uključuje šivanje ili rekonstrukciju himena.
“Često ženama prvi put ne ispadne onako kako su zamišljale, a najčešće žele da to bude “sveta stvar” koje će se zauvijek sjećati. Razočarane su pa žele natrag svoju nevinost – ističe Van der Velde.

I u BiH dugi niz godina veoma uspješno operativne zahvate vraćanja nevinosti, himenoplastiku, obavlja Centar za plastičnu kirurgiju u Tuzli, koju vodi dr. Zlatko Berberović.

On kaže da se neke devojke i dame za metodu himenoplastike odlučuju zbog straha da bi stupanjem u brak mogle doživjeti neugodnosti, jer im budući muževi jasno stave do znanja da žele da se ožene onom kojoj će oni biti “prvi”. Ima i onih koje stupaju u ugovorene brakove, gdje se nevinost podrazumjeva, pa ako ne ispunjavaju taj uslov, spas traže kod doktora Berberovića.

“To je najčešći običaj kod romskih porodica. Neke djevojke dođu i u pratnji roditelja kako bi se obavio zahvat nakon kojeg postaju ponovno djevice”, kaže Berberović.

Ovaj stručnjak pamti i kada mu je na vrata ordinacije pokucala djevojka, između 30-35 godina, sa željom da ponovno postane djevica.

“Meni je rekla da se udaje u Kuvajt i da njen izabranik misli da je nevina. Uradio sam zahvat i djevojka je otišla sretna i zadovoljna”, priča Berberović.

Ipak, Berberović naglašava da su slučajevi koje je nabrojao u manjini u odnosu na većinu razloga kojima žene opravdavaju “ugradnju” novog himena.

“Veliki broj njih posebno naglašava da to žele da urade jer su imale, kako kažu, pogrešno prvo seksualno iskustvo i žele da to isprave”, kaže Berberović, ističući da za njega kao profesionalca nije bitan razlog zbog kojeg netko hoće neku od usluga u njegovom centru, nego mu je važno da svi iz njega izađu zadovoljni.

Berberović kaže da se do sada nitko nije žalio ni na kvalitet usluge vraćanja nevinosti ni na cijenu.
“Cijena je 1.400 konvertibilnih maraka i do sada nisam imao nikakvih žalbi ni pritužbi. I oni koji se razumiju i koji se ne razumiju u ovu vrstu zahvata znaju da je cijena izuzetno povoljna”, naglašava doktor Zlatko Berberović.

Šta je himenoplastika?
Himen je tanak dio kože koji djelimično prekriva ulaz u vaginu. Obično pukne tokom seksa, no to se može dogoditi i prilikom bavljenja sportom, ali i korištenja tampona. Himenoplastika je kozmetička operacija u lokalnoj anesteziji kojom se režnjić himena povezuje hirurškim koncem kako bi žena idući put kod spolnog odnosa malo krvarila.

error: Content is protected !!