U 10 rješavajte probleme, u 14 popijte kafu, u 22 vodite ljubav!

U 10 rješavajte probleme, u 14 popijte kafu, u 22 vodite ljubav – ako ste se pitali koje je doba dana najbolje za razne aktivnosti, odgovor stiže sa “Tvitera”. Dvije nedavne studije, više od 800 miliona tvitova napisanih tokom četiri godine, pokazuju za šta smo raspoloženi u različito doba dana. Naučnici sa Univerziteta u Bristolu zaključili su da psihološkom tjelesnom časovniku ne doprinose samo hormoni, već i ishrana, kao i nivo šećera u krvi.

6.00 – Rano ustajanje povezano je sa nižim nivoom depresije, posebno kod žena. Naš um je tada oštar i usmjeren na lične ciljeve.

7.00 – Motivacija je i dalje na visokom nivou, kortizol povišen, testosteron kod žena dostiže vrhunac između 7 i 8 ujutru.

8.00 – Samo dva sata nakon ustajanja preplavljuje nas neraspoloženje, naročito izraženo ponedjeljkom, pokazuje analiza tvitova. Pomoći će polučasovna šetnja, ali po suncu, pa je ovo pravo vrijeme da na posao idete pješke.

9.00 – Nivo serotonina raste do 11, pa je raspoloženje odlično. Sada je pravo vrijeme za prvu kafu, nema potrebe da je pijete čim otvorite oči jer kortizol radi svoj posao razbuđivanja.

10.00 – Ovo je najvjerovatnije vrijeme u toku cijelog dana da nećete biti ljuti, pa ako imate problem, riješite ga u ovo doba.

11.00 – Bićete najproduktivniji, jer su analitičke sposobnosti na vrhuncu. Pozitivne emocije su i dalje tu i iskoristite ih jer će uskoro početi da blijede.

12.00 – Zatražite povišicu ili obavite važne telefonske razgovore. Sada je najveća vjerovatnoća da ćete biti konstruktivni, popodne smo skloniji svađama.

13.00 – Dobro raspoloženje, nažalost, počinje da blijedi, ali topla osjećanja prema drugima su na vrhuncu. Pomoći će vam muzika sa 125 do 140 bita u minuti kakva je na primer Killer Quee* grupe “Kvin “ili “Viva la vida” benda Koldplej.

14.00 – Nivo sreće je nizak, nivo umora visok, pa je pravo vrijeme za kafu i odmah zatim popodnevnu dremku od 15 minuta nakon koje ćete se osjetiti odmorno, a kofein će proraditi taman nakon buđenja.

15.00 – Serotonin je nizak, kao i nivo šećera u krvi, pa smo neproduktivni. Ako možete, uzmite 20-minutnu pauzu sa posla.

16.00 – Vraća se energija, mozak nije tako oštar kao ujutru, ali je odličan za kreativne poslove.

17.00 – Raspoloženje se poboljšava, pet minuta odvojte na kraju radnog dana da biste zapisali šta vas čeka sutra.

18.00 – Temperatura tijela je najviša, najbolja opcija za večeru ako želite da sačuvate raspoloženje je obrok bogat ugljenim hidratima jer povećava nivo šećera u krvi pa proizvodimo više insulina, a to smanjuje nivo kortizola.

19.00 – Nivo kortizola rapidno opada što znači da ulazite u relativno opuštenu fazu. Možete da napravite listu sutrašnjih obaveza.

20.00 – Najtopliji smo prema drugima do 21 sat, njegujte ova osjećanja tako što ćete zagrliti voljenu osobu.

21.00 – Počinje lučenje hormona spavanja.

22.00 – Isključite telefone, sada je pravo vreme za seks, ako imate 50 godina, pravo vrijeme je 22 sata, a za mlađe osobe 22.20.

23.00 – Vrijeme je za spavanje, probudićete se raspoloženiji ako u krevet odete prije ponoći. Slušajte klasičnu muziku prije nego što uronite u san, zaspaćete brže i spavaćete bolje.

00.00 – Ako ste i dalje budni, raspoloženje će vjerovatno opasti. Analiza tvitova pokazuje da je ovo vrijeme kad ljudi izražavaju bijes. Probajte da se smirite vježbama disanja.

1.00 – Najviše nam se spava između 1 i 4 ujutru jer je tada najviši nivo melatonina u krvi.

2.00 – Ako smo budni, u ovo doba smo preokupirani negativnim mislima, probajte da praktikujete vježbu zahvalnosti što smiruje um i donosi pozitivne emocije.

3.00 – Sad je najniži nivo serotonina, ovo je doba poznato kao “đavolji čas”. Ako ste budni, neka vam cilj ne bude san, samo ćete se više nervirati što ne možete da zaspite. Umjesto toga, usmjerite se na odmor.

4.00 – Raste nivo kortizola, sprema vas za buđenje, ako ga ima previše, probudićete se anksiozni i uspaničeni, biljni suplementi za smirenje mogu pomoći.

5.00 – Ko je i dalje budan, vjerovatno razmišlja o religiji, duhovnom razvoju.