Tvrdnje Sabahke Bajrić (47) iz Sarajeva: Ilidža i Hrasnica su pune crne magije

Kad je početkom januara ove godine posjetila redakciju magazina “Aura”, Sabahka Bajrić, 47- kuharica po zanimanju, trenutno nezaposlena, nije ni znala da će Aurinim novinarima ogoliti dušu i prisjetiti se zadnje dvije decenije života koji je bio sve, samo ne život.

Došla je Sabahka da donese svoje kupone i glasa za ženu koja joj je doslovno život spasila – iscjeliteljku Mukadesu Radetinac. Za neupućene, riječ je o Aurinoj tradicionalnoj akciji u kojoj se već godinama biraju najbolji alternativci.

A iz našeg neobaveznog i usputnog pitanja zašto je odlučila svoje povjerenje i glas pokloniti gospođi Radetinac, izrodila se priča koja slijedi.

Bombardovana magijom

– Sve je počelo prije neke 24 godine. Bombardovana sam magijom svo to vrijeme, rodbina, komšije, ne znam više ni ko. Propala sam fizički, psihički. Sve su mi lađe potonule. U porodici mi je vladalo rasulo, ništa ni s čim. Sav taj stres se odrazio na zdravlje, posao. Povukla sam se u sebe, pa depresija ne izlazi iz mene, a ja ne izlazim iz kuće – započela je Sabahka svoju priču koja ju je nagnala na jecaj.
Da skrenemo s očigledno bolne teme, upitali smo našu sagovornicu čime se bavi. Na trenutak je osmijeh smijenio suze. Saznajemo da je Sabahka kuharica i to više nego dobra. No, i na njenu je karijeru magija bacila svoje crne boje.

Kada Radetinac (062/904-793)

– Rođena sam 1970. godine u Foči, a 1989. sam u Sarajevu završila ugostiteljsku školu. Kuhar sam po zanimanju, majstor za sve bosanske specijalitete, ali i druga jela. Radila sam po brojnim renomiranim restoranima, najduže u Holidej Inu. Čak sam jednom i nagradu osvojila, bronzu. Ne znam tačno koje godine, ali se sjećam da sam radila Valdorf salatu. U žiriju je bio neki Francuz. Među 25 kandidata, ja sam postigla zavidan rezultat – prisjeća se Sabahka.

“Otkravljena” pričom o kulinarstvu, Sabahka se lakše prebacuje na mračnije teme. Nije odveć detaljna, a njen izraz lica, gestikulacije, uzdasi i suze, govore i otkrivaju više nego njene riječi.

– Prije dolaska kod Kade, a bilo je to prije mislim, tri-četiri mjeseca, malo sam zaboravna od silne magije, izvinite, bila sam svuda, što se kaže, tražila selameta glavi. Muž mi nije vjerovao, sve je mislio da izmišljam. No, u zadnje vrijeme se počeo i on uvjeravati. A što se tiče tih kojima sam išla, ne bih ih imenovala, ukratko – nisu mi pomogli, ili neki od njih jesu kratkotrajno. No, magija je bila prejaka, bilo je previše prepreka za njihove moći. Samo je Kada Radetinac bila dovoljno jaka da ukloni zlo staro 24 godine.

Negativci se boje vašeg uspjeha

– Uzela sam od nje naučenu vodu, hamjlije i – krenulo je. Po kući su se utišali neobični šumovi i pucketanja, ja mirnije spavam, depresivna nisam ni upola kakva sam bila. Tražim i posao, a dosad, i kad bih ga našla, davala bih sama otkaz. Nešto mi nije dalo da radim. To nešto, saznat ću odavno da je magija u pitanju, i tuđa ljubomora, htjelo me zatvoriti u kuću, poraziti, uništiti. Tako to rade negativne osobe, nije da te ne vole nego se boje vas i vaših uspjeha. Njihovi neuspjesi ne mogu vam oprostiti da vi radite, da vas cijene u struci, da vam daju priznanja i nagrade. Oni sjede kući i umjesto da se i sami posvete nekom hobiju i zanimanju, da pronađu u čemu su uspješni, oni pljuju po vama.

– Mučilo me to svih ovih godina no, uz Kadine terapije, počinjem se opuštati, shvatati da tuđa mišljenja nisu bitna. Bitno je ono što ja mislim o sebi, a zbog tih negativaca, ja sam imala iskrivljenu sliku o sebi. Sada sve hvala Bogu i Kadi, ide nabolje. Ona me iščupala iz mrtvih – pohvalila je Kadu Sabahka, dodajući kako je svašta nalazila po kući, ispred kuće…

– Nikad mi nisu prestali praviti magiju, ali to što sam nalazila je ništa, gore je ono što se ne vidi, ne nađe…

Kadin komentar: Jedan od težih slučajeva

– Od svega proživljenog, silnih stresova, ona se sva tresla pri našem prvom susretu, drhtala je gore nego list na vjetru. Odmah sam vidjela da je pomoć tražila na sto strana i da ima neke hamajlije. Dobila je uputu da sve to baci niz rijeku, jer, što će joj, kad joj nikad nije ni pomoglo. I sama je vidjela da od toga nema fajde. Rekla sam joj zatim da čvrsto slijedi moje upute i da na prve rezultate, neće morati dugo čekati. Tako je i bilo. Ona je danas nova osoba – kaže Kada.

 

Kontakt tel. Kade Radetinac: 062/904-793

Komentari

komentara