Tvrdnje doktora Raja: NOGE NAM “BAZDE” PO NAŠE DOBRO

Doktor Karan Raj, ljekar iz Velike Britanije zaposlen u tamošnjem sistemu Nacionalne zdravstvene zaštite, tvrdi da “smrdljiva stopala imaju svoju svrhu i dugoročno bi mogla da pomognu našem tijelu”.

“Morate shvatiti da je vaše telo prožeto raznim životnim oblicima, da vaša koža sadrži hiljade sitnih organizama, a mnogi od njih hrane se onime što izlazi iz vašeg tijela”, objasnio je u video-snimku koji je objavio na Tiktoku.

“Postoji vrsta bakterije koju zovemo ‘bacillus subtilis’. Ona jede leucin, uobičajenu aminokiselinu koja se nalazi u znoju iz stopala. Kad ova bakterija pojede leucin, iz sebe izbacuje izoflavičnu kiselinu zaslužnu za neugodan, sirast miris stopala”, pojasnio je.

I koliko god sad to zvučalo gadno, doktor Raj tvrdi da je to dobro za nas, jer “bakterije pomažu našem tijelu tako što smanjuju rizik od pojave gljivica na stopalima”.

“Naše tijelo na sebi zadržava ove bakterije, jer one proizvode hemikalije i antibiotike koji sprječavaju pojavu gljivica na stopalima”, rekao je, a prenosi Miror.