Tuzlanka savjetuje i otkriva: Šta žene treba da znaju o muškarcima

Za aura.ba piše Vahida Djedović: psihoterapeut i književnica

Odgovor na ovo pitanje posve je jednostavan, ukoliko i muškarci znaju nešto o ženama. Međutim, rat spolova se nastavlja i trajat će dok je svijeta i vijeka. A, zapravo, ako bismo samo malo stali u cipele suprotnog spola, mogli bismo riješiti probleme zauvijek.

    „Napokon sam upoznala nekoga s kim sam voljna provesti ostatak života. Činilo mi se da je tako. Divan je, topao, drag, ali… kada je veza već poodmakla i kada smo se napokon počeli razumijevati bez riječi, on je otišao. Nije prekinuo vezu, ali je rekao da mu treba vremena. Udaljio se i fizički i emotivno. Pokušavala sam s njim razgovarati i pitala ga u čemu sam pogriješila, on je rekao da nije do mene i da mu treba vremena. Šta drugo mogu da zaključim, osim da me ne voli više, a ne zna kako drugačije da mi to saopšti. Mnogo sam tužna i ne znam šta da radim.“

Muškarci su samostalna i nezavisna bića i to je važna činjenica koju svaka žena treba da zna. Kada osjeti da je u klopci, to je njegov prirodni zov da se udalji. Niko nije kriv, niti ona niti on, jednostavno je tako. A muškarci odlaze, da bi se ponovo mogli vratiti.

Žene to doživljavaju tragično, jer ne razumiju, a muškarci to ne znaju objasniti. Kada se muškarac povuče, žena pretpostavlja da ju ne voli više, jer njegovo povlačenje tumači iz vlastite mape. Žena se povlači kada je povrijeđena ili se boji da ne bude povrijeđena ili je muškarac učinio nešto pogrešno i razočarao ju. I muškarci se povlače iz istih razloga, ali mnogo češće se povlače da bi zadržali svoju neovisnost. Muškarci se povlače i onda kada žene ne učine ništa loše.

S druge strane, kada se žena povuče, muškarci to ne doživljavaju trgično, jer opet, kao i žene, sagledavaju stvari iz svog ugla. Kada se žene povlače, muškarci ne čine ništa, jer vjeruju da tako treba, a žene se nađu povrijeđene, jer ih muškarci, jednostavno, puštaju da odu. Ne čine ništa da bi ih zadržali. Takvo ponašanje žene tumače kao odsusustvo ljubavi, iako, to nema nikave veze sa ljubavi.

Djevojka iz prethodne priče, povlačenje svoga vjerenika doživjela je lično, počela je da preispituje sebe, tražila da poprave stvari, ali što se više trudila, njen vjerenik se sve više udaljavao. Konačno, počela je toliko da se krivi da je zapala u jedno depresivno stanje. Nakon nekoliko sati psihoterapije, počela je da se opušta i ponovo njeguje neke svoje uobičajene aktivnosti. Kroz izvjesno vrijeme njen vjerenik se vratio i ponašao se kao da se ništa nije desilo. Njoj je to bilo neshvatljivo. Ipak, naučila je da njegovo povlačenje nema veze s njom i pokušavala je da shvati i prihvati razloge njegovog udaljavanja. Shvatila je i to da, što ga je više nastojala približiti, samo više ga je udaljavala. Kada muškarci odluče da se povuku, treba ih pustiti, jer sasvim je sigurno da će se vratiti. Vjenčali su se nakon nekoliko mjeseci, a ona je doprla do tajne o muškarcima, koju mnoge žene nikada neće naučiti.

Zašto je muškarcima potrebno da se odmaknu?

Kada se emotivno vežu, muškarci vjeruju da su ispunili svoju obavezu i prirodno im je da se odmaknu i ponovo osjete samostalnost. Ono što je važno da žene nauče jeste to da će se oni vratiti. Muškarci su kao rode, a rode se uijek vraćaju. Treba ih samo pustiti i ne paničiti. Na početku veze, mladić iz prethodne priče, kao i većina drugih mladića, imao je potrebu da se dopadne i da svojoj djevojci priđe što bliže. Kada mu je ona odgovorila na isti naičin, postali su izuzetno bliski i emotivno se ujedinili. On se osjećao izvrsno. Međutim, stvari su počele da se odvijaju drugačije. Pošto dosegne vrhunac bliskosti, muškarac osjeti zahlađenje i mora da odleti na jug. To je naprosto njegova poterba za unutrašnjom promjenom. Osjeća zov prirode, a prirodno za rode jeste da se sele. On samo želi da bude opet svoj. Od tolike bliskosti može se uplašiti, a muškarac je nezavisno biće.

Šta žene treba da znaju?

Ono što je važno da žene zapamte jeste da, kada vaš mušarac odluči da se odmakne, ne paničite i ne trčite za njim. Samo ćete pogoršati stvari. Ne krivite sebe i ne tražite krivca. Tako mora biti, jer, ako se ne odmakne, nikada do kraja neće upoznati svoju strast. Kada se vrati, voljet će vas još više. Ne tražite da vam objasni zašto se miče, jer on to ne zna objasniti. Ako im ne dozvolite da odu, mogu prestai da vas vole. Izgubiće interes i otiće zauvijek.

Imajte povjerenja, prvenstveno u sebe, pa u svog muškarca. Prihvatite ga takvog kakav jeste, jer prirodu ne možete promijeniti. Ne možete zabraniti rodama da sele na jug. A muškarci su baš kao i rode. Odlaze da bi se vratili.