Tuzlak Samir Nišić predstavlja atelje “Kralj i kamen”: Kristali su prijatelji, učitelji i iscjelitelji, a mnoge slavne ličnosti upravo kristalima duguju svoj uspjeh!

Za kristale se kaže da su Božiji darovi onima koji su svjesni njihove iscjeliteljske moći. Kristali su prijatelji, učitelji i iscjelitelji. U tuzlanskom kristalnom ateljeu “Kralj i kamen” trude se da pozitivne priče o kristalima stignu do što većeg broja ljudi.

Da li ste možda ikada zapitali na koji način planetarno popularne zvijezde u ljudskom liku, uspijevaju održati životni balans i energiju te biti sabrani i mirni, kako pred kamerama tako i pod teretom popularnosti koje nose? Mnogi astrolozi, psiholozi i drugi koji su na ovaj ili onaj način analizirali javnu scenu, stoljećima unazad pokušavaju odgonetnuti uspjehe onih najboljih iz svoje branše, muzičara, glumaca, političara, slikara…

Zbog čega jednima klecaju koljena i glas zadrhti čak i od pomisli na javni govor dok se drugima svaka situacija doima poput vlastite kože? Je li uspjeh zapisan u genima, rađamo li se s njim ili postoji nešto što bi i nekom običnom smrtniku dalo magične moći?

Odgovor je – postoji! Neki koriste raznorazne amulete, drugi kristale, treći su u direktnoj povlaštenosti “mračnih sila”…no, naravno, postoje i oni koji se s talentom i samopouzdanjem rode. U ovom tekstu, kroz razgovor sa tuzlanskim novinarom, plesačem i majstorom za kristale kako ga zovu njegovi klijenti, Samirom Nišićem, akcenat smo stavili upravo na povezanost kristala sa uspjehom.

AURA: Otkrijte nam na početku razgovora, kako ste se Vi našli u svijetu kristala?

– Nekih desetak godina skupljam kristale i učim o njima. U njihovu djelotvornost sam se više puta uvjerio. Osobno sam imao nekih problema koji su riješeni u saradnji sa zagrebačkom kristaloterapeutkinjom Vlastom Jašćur. Aura je svojevremeno o tome i pisala. Odatle je sve krenulo. Moj interes je rastao, o kristalima sam čitao svakodnevno, upijao sve informacije.  Kupio sam gorski kristal, a za vrijeme jedne posjete Njemačkoj, našao sam se na sajmu kristala. Sasvim neplanski, ali, volim vjerovati da se ustvari ništa slučajno u životu ne dešava.

Samir Nišić: Mnogi kristalima duguju uspjeh

Na tom sam sajmu kupio dva kristala i krenulo je kolekcionarstvo. Kupio sam i neke knjige, došao do nekih naučnih istraživanja, počeo da se družium sa ljudima kojima je kristaloterapija životno opredjeljenje. Imam i drugaricu koja studira rudarstvo pa mi je ona dosta toga približila. Tako je počelo i evo, traje…

– Zbilja je lako ući u svijet kristala i poludragog kamenja, posebno kada se sa njima dođe u dodir i kada oko sebe i u svom tijelu osjetimo postojeću energiju koju kristali reproduciraju. Nalazišta je puno po svijetu i do njih dolaze veliki ljubitelji na razne načine, ali samo oni sretni uspiju da ih sakupljaju i bave se njima. Smatram se sretnim, jako.

AURA: U međuvremenu ste došli do faze da vi pomažete drugima kroz rad sa kristalima?

– Da, u rodnoj Tuzli sam otvorio atelje “Kralj i kamen” te pokušavam od nečeg što je krenulo kao radoznalost i hobi, napraviti poslovni poduhvat. Jako mi dobro ide. Već me prepoznaju kao poznavatelja kristala, prepuštaju mi ulogu mentora, odabirem za druge ono najbolje kamenje, savjetujem ih koji je kamen za šta dobar…

AURA: S kojim kristalima najradije radite?

– Vulkanska lava u kuglicama i na narukvici naizgled je samo interesantno elegantan nakit. Ali iza toga se kriju tri jaka simbola energije. Simbol vatre, simbol zraka i zemlje… smatram da ih mogu nositi samo jaki ljudi koj imaju jaku energiju koju upravo nakit od vulkanske lave može da balansira…Zanimljive su jako. Ja ih nosim stalno u obliku narukvice i to na lijevoj ruci jer je i srce sa lijeve strane. Jednostavno mi dopunjavaju energiju i prave veliki balans koji se usmjerava baš tamo gdje treba.

Lava je poznata po svojoj kvaliteti uzemljavanja i odlična je za smirivanje emocija. Budući da dolazi iz sirove energije, smatra se kamenom ponovnog rođenja. Uklanja nepotrebne slojeve emocionalnih vezanosti. Zbog svoje jake veze sa zemljom i njenog stvaranja u središtu Zemlje, fantastična je za stabilizaciju i uzemljenje korijenske čakre i povezivanje sa Zemljom. Omogućuje nam da ukorijenimo raspršenu energiju i pronađemo fokus i ravnotežu.

U dalekoj prošlosti postojalo je vjerovanje da lava posjeduje energiju svijeta pa se toplo kamenje koristilo za iscjeljivanje, te se davalo vojnicima tijekom bitke kako bi ostali mirni. U današnje vrijeme vulkanska lava – kamenje koristi se za razne ljekovite kure i ezoterične nauke.

AURA: Nekome ko se prvi put susreće s kristalima, kako biste opisali taj čarobni svijet?

U  svim religijskim kulturama i knjigama stoji ista rečenica da je Bog u prirodi dao mnogo toga da se služimo, koristimo i liječimo. Tu spadaju i kristali.

Svaki mineral posjeduje čitav niz svojstava koji konačno određuje fizičku i hemijsku narav minerala. Kristali imaju dva važna svojstva: sposobnost prenošenja ili lomljenja svjetlosnih zraka i način na koji se puni elekticitetom.

Kristal upija energiju godinu za godinom i svaka energija koju upije unosi u njega „dojmove“ iz vanjskog svijeta. Kad izvadimo kristal iz zemlje ili ga pronađemo u prirodnom staništu, on sadrži svo energetsko blago koje je akumulirao tokom stotina hiljada godina. Što je kristal veći, to je veća energija koju sadrži.

Kad govorimo o energiji, koristimo izraz proizašao iz polja ljudskog shvaćanja. Ali energija u kristalima razlikuje se od uobičajenog smisla ove riječi – to je elektromagnetska energija, za koju još uvijek ne znamo kako je izmjeriti ili maksimalno koristiti za dobrobit čovječanstva. Još nismo svjesni pune snage i moći kristala. Oni skrivaju mnogo više od onog što su otkrili, a povremeno otkrijemo još koju mrvicu njihove izuzetne moći. Ako želimo razumjeti čaroliju i snagu kristala, moramo se prisjetiti da su oni dio prirode upravljani njezinim zakonima – onim istim koji vode i naše živote i živote svakog stvorenja na Zemlji i u svemiru.

Kristali svojim harmoničnim vibracijama podržavaju sva živa bića i vibriraju određenu konstantnu vibraciju okolo biosfere planete Zemlje. Globalna im je funkcija smanjivanje destruktivnog elementa i transformiranje istog u harmonični.

Mudraci starog svijeta i drevnih kultura proučavali su hiljadama godina svojstva kristala i njihov utjecaj na čovjeka i došli do zaključka da kristali vibriraju vrlo skladnim titrajima koji djeluju iscjeljujuće na ljudske organe. Tako su razvili učenja i popise o kristalima i njihovom iscjeljujućem djelovanju na ljudska bića.

Holistički djeluju na ljude – ne pomažu samo u liječenju fizičkog tijela, već djeluju na sve sfere – duhovnu, mentalnu, emotivnu, eteričnu i energetsku. Omogućuju opraštanje od prošlosti, nerazmišljanje o budućnosti i život u sadašnjem trenutku. Pojačavaju telepatiju, pamćenje, olakšavaju percepciju, donose unutrašnju harmoniju i ravnotežu. Olakšavaju komunikaciju, donose hrabrost i smirenje. Pojačavaju razumijevanje okolnosti i situacija u koje zapadamo. Sa njima se otkrivaju i upoznaju znanja i talenti koje nosimo u sebi.

AURA: Iznijeli ste zanimljivu tvrdnju u dogovorima za ovaj intervju kako mnoge slavne ličnosti kristalima duguju tajnu svog uspjeha?

– Iscjeljivanje uz pomoć kristala staro je koliko i sam čovjek. Sve kulture svijeta, uključujući i našu, savremenu, na razne načine koristile su profilaktična, iscjeliteljska i magijska svojstva kristala, a kristaloterapeuti su oduvijek znali kako i na koji način iz njih izvući najdjelotvornije efekte.

– Uglavnom, primijetio sam da su sve više popularne u svijetu ali i kod nas, narukvice od vulkanskog kamenja. Poznati fudbaleri, glumci, pjevači…viđeni su kako nose ove narukvice. S obzirom da je poznata njihova energetska snaga, onda i ne čudi pomama za njima. Svi žele izgledati lijepo i zdravo te biti svježi i odmorni, a vulkanska lava to omogućava. Vulkanska lava je energetski toliko jaka da na čovjeka luči nevjerovatno pozitivne učinke pa ne čudi ni njihova populanrost kao ni popularnost njihovih vlasnika.

– Svi oni vjerujte imaju svoju tajnu za uspjeh. Novak Đoković kaže da je to meditacija, dok naprimjer Madonnu ili Beckama nikad nećete vidjeti bez narukvice od vulkanske lave na ruci. Većina njih svoju energiju i balans puni kristalima, poludragim kamenjem i mineralima.

– Moć prirode i kristala je jasna i precizirana još od davnina i hiljadama godina unazad, recimo ametist je biskupski kamen i nosile su ga pape. Veliki predsjednici država također su ponekad uslikani sa nekim kamenom u prstenu, na štapu, autu i slično. U kućama slavnih kada dođu kamere u posjete mogli smo vidjeti kristale, piramide od poludragog kamena, orgonite i oni nisu slučajno i tek tako u njihovim porodicama i domovima. Inače javne ličnosti su stabilne, jake osobe jer da nisu ne bi bili tu gdje jesu i nekako su više osviješteni nego mi običan narod pa malo više znaju, čuju i koriste se tim stvarima, no mnogo puta se sve to i zloupotrijebi jer se kristali koriste i za crnu magiju, prenošenje negativne energije i dolazi i do same zloupotrebe istih…

– Devid Beckham često nosi tigrovo oko i vulkansku lavu kao i njegova supruga, sve priznatija i bogatija modna dizajnerica, Viktorija. I Christiano Ronaldo nosi kristale kao nakit, narukvice i ogrlice. Billy Raj izgleda je veliki fan kristala i često ih nosi. Vanesa Hudgens također je fan poludragog kamena. Rita Ora voli neobrađen kamen i nosi ih često kako u prstenu tako i oko vrata kao ogrlice. I Jelenu Karleušu često kamere snime sa kristalima. I da ih ne nabrajam dalje, svakome bih preporučio da svoj život obogati s ovim malim, ali itekako vriejdnim djelićem prirode. Uvjerit ćete se vro brzo u snagu kristala.

Kralj i Kamen ručni rad i nakit od kristala i poludragog kamena možete naručiti na broj telefona: (Viber)  061 546 227.

Ljekovita svojstva lave

Lava sadrži elementarne sile vatre i zemlje, te je bogata mineralima koji su zakopani duboko u Zemljinoj jezgri. Vatra je jedan od četiri klasična elementa u drevnoj grčkoj filozofiji i znanosti, te se često povezuje s kvalitetama energije, upornosti i strasti, dok je zemlja obično povezana s kvalitetama praktičnosti, suzdržanosti i materijalizma.

Ljekovita svojstva: ublažava kostobolju, smanjuje bolove u leđima, zglobovima i mišićima, potiče cirkulaciju, liječi neplodnost, povećava libido.

(E. K./aura.ba)