Tuširanje ujutru ili navečer, kad je zdravije?

Kada je riječ o tuširanju, većina ljudi prakticira da ide pod tuš ujutru ili uvečer prije spavanja. Ali, šta je zdravije i bolje za naše tijelo?

Njujorški dermatolog Sumer Jaber kazao je za Daily mail da je večernja kupka dobra prije svega jer skidate svu prljavštinu koja je nastala na tijelu tokom dana.

– Ako ste napolju cijeli dan sasvim je normalno da se prljate i znojite, te bi definitivno trebalo da se tuširate prije nego što odete u krevet. U proljeće, ako ste vrijeme provodili napolju, možete biti prekriveni alergenima, poput polena, pa bi trebalo da ih skinete sa kože prije spavanja – ističe.

Nekoliko studija je pokazalo da tuširanje uvečer, najmanje sat i po prije spavanja može pomoći vašem tijelu da regulira temperaturu vašeg tijela, što pomaže da brže zaspite. Istraživači su također dokazali da tuširanje smanjuje nivo stresa, jer reducira nivo kortizola.

Doktor Jaber ističe da je veoma važno oprati i lice prije spavanja, kako biste uklonili svu prljavštinu, kao i šminku, koja bi mogla da zatvori vaše pore.

Što se tiče jutarnjeg tuširanja, studija sa Harvarda je pronašla da može pomoći da se lakše nosite sa stresom na poslu, ali i da podstakne kreativnost.

– Vaši kognitivni procesi se opuštaju, obnavljaju i regeneriraju, a vaše ideje i solucije će bez ikakvog napora doći do izražaja – kazao je autor studije, doktor Shelley Carson.

Pa, da li je bolje tuširati se uvečer ili ujutru?

Prema mišljenju stručnjaka i istraživača tuširanje uvečer može biti najbolji način da se osvježite nakon dugog dana, kao i da očistite svoju kožu.

Ako niste jutarnji tip osobe “talas” tople vode vam može pomoći da lakše budete spremni za dan koji je pred vama.

U slučaju da ne možete da odlučite, tuširanje ujutru i uvečer nema nikakve štetne efekte sve dok niste predugo pod toplom vodom.