Turisti žele da ih slikaju zbog “veštičijeg” izgleda: KOJU TAKTIKU KORISTE PROTIV FOTOGAFA?

Slika zle vještice na metli, koja plaši ljude svojim dubokim poznavanjem magije, u velikoj mjeri je nametnuta bajkama. Sresti pravu vješticu u naše vrijeme je prava rijetkost. Ali u jednoj od provincija južnog Jemena, turisti mogu da uživaju u imidžu vještice do mile volje.

Žene koje žive u lokalnoj provinciji Hadramaut svakodnevno se oblače u stilu gatara iz bajke, ali u stvari nemaju nikakve veze sa magijom.

Visoki slamnati šeširi nisu samo ukras za glavu, oni spasavaju od vrućine. Tako neobična prirodna ventilacija za glavu pomaže ženama da obavljaju teške poslove na otvorenom.

Lica žena ovog kraja uvijek su prekrivena nikabom, a bez obzira na vremenske prilike, žene Hadramauta se oblače isključivo u crnu odjeću. Tkanine za šivenje odjeće biraju se uglavnom od sintetičkih materijala jer su mnogo jeftiniji od prirodnih. Tradicionalne haljine su uglavnom bez rukava.

Na nogama im se mogu vidjeti obične patike ili gumene papuče. Različiti oblici šešira i izbor materijala zavise od majstora, pa neki imaju pravougaoni oblik, dok su drugi zašiljeni.

Neobičan izgled žena ovog kraja turisti često pokušavaju da fotografišu ili snime, ali to nije jednostavno, jer je slikanje za njih grijeh. Tako, nije isključeno da će djevojke gađati kamenjem kameru ako je ugledaju u rukama posjetioca.

Međutim, one su smislile dobar trik – da samo skinu kape. Bez nje, slika vještice postaje nepotpuna, a interesovanje za nju u trenu nestaje.