Turiste pogađa prokletstvo drevnog grada: UKRALA PREDMETE IZ POMPEJA, PA OSTALA BEZ NOVCA I OBOLJELA OD RAKA

Kanađanka po imenu Nicole posjetila je drevni grad Pompeji davne 2005. godine, i tom je prilikom ukrala nekoliko eksponata. Kako kaže, htjela je imati jedinstven komad historije, međutim vratila ih je poštom tvrdeći da su joj predmeti donijeli godine nesreće i puno negativne energije.

Nicole kaže da je nesreća počela nedugo nakon što je ukrala nekoliko komada mozaika s mjesta zloglasne nesreće u ovom drevnom gradu. U pokušaju da ublaži bijes bogova, sve je predmete spakovala u kovertu i zajedno s pismom izvinjenja poslala na adresu turističke agencije.

” Sada imam trideset i šest godina, i već sam imala rak dojke i dvostruku mastektomiju. Čitava moja porodica i ja smo godinama imali finansijskih problema. Žao mi je, dobri smo ljudii ne želim da ovo prokletstvo prenesem na ostale članove porodice i djecu. Molim vas, oprostite mi neopreznost koju sam napravila prije nekoliko godina. Zaista sam naučila svoju lekciju – napisala je u pismu.

Pismo je primila turistička agencija koja je potom predmete predala pompejskoj policiji, a zatim su sigurno vraćeni u Arheološki park.

Zatrpani vulkanskim pepelom

Međutim, ona nije jedina koja se pokajala. Kancelarija Arheološog parka je dobila još jedno pismo priznanja i paket sa artefaktima, opet iz Kanade.

“Uzelis mo ih ne razmišljajući o tome šta su sve istrpili i kako su nastradali ovi ljudi. Žao nam je, oprostite nam ovaj užasan čin. Neka im duše počivaju u miru”, napisao je jedan bračni par iz Kanade.

Pompeji su zatrpani vulkanskim pepelom nakon katastrofalne erupcije Vezuva koja se dogodila 79. godine, a otkriveni su u 16. stoljeću i od tada su najposjećenija atrakcija u Italiji.

Otkriće izgubljenog grada bilo je presudno za moderni razumijevanje ere – pružajući uvid u svakodnevni život Pompeja i posljednje trenutke njegovih sstanovnika.
Godinama turisti arheološkom parku vraćaju ukradene antikvitete, uz pismo priznanja krivice, stoga su odlučili napraviti muzej u kojem će izložiti vraćene predmete.