Tura – jazija: Kako bacanje novčića pomaže da donesete najbolju odluku?

Svi se u životu ponekada suočavamo sa teškim odlukama i životnim dilemama. I različiti ljudi imaju različite tehnike i procese za njihovo donošenje. A dvojica naučnika kažu da možete i da bacite novčić.

Mislite da nije baš pametno prepustiti slučajnosti da donese odluku umjesto vas? Možda i jeste. Evo o čemu se radi.
Friederike Fabritius i Hans Hagemann u svojoj knjizi “The Leading Brain: Neuroscience Hacks to Work Smarter, Better, and Happier” kažu da bacanje novčića jeste dobar način, ali vjerovatno ne kao što mislite.

“Ako se dvoumite između dva naizgled podjednako dobra izbora – bacite novčić. Ako ste zadovoljni izborom bacanja, onda je sve jednostavno, odlučili ste. Ali sa druge strane, ako rezultat bacanja otvara dileme i pitate se zašto ste bacali novčić, onda odustanite od novčića i uradite drugu stvar. Vaša intuicija vam tako govori da je drugi izbor bolji.”

Postoji i naučno objašnjenje za to.

Fabritius i Hagemann objašnjavaju da naš mozak na svjesnom ali i podsvjesnom nivou radi na rješavanju problema. I različite regije mozga su zadužene za ta dva procesa. Kada se te odluke slažu, sve će biti u redu. Ali kada podsvjesni dio mozga, odnosno intuicija ima drugačije viđenje stvari od racionalnog dijela, pojaviće se sumnja. A upravo tehnika sa bacanjem novčića omogućava da otkrijete šta je to što vam govori intuicija, odnosno podsvjesni dio mozga.

Dakle, kada se oba dijela mozga slažu ne samo što ćete biti sigurni u odluku već ćete se i osjećati dobro kada konačno odlučite.

U drugom slučaju, kada postoji konflikt regija u vašem mozgu, paaa, nećete se baš osjećati dobro poslije donošenja odluke.
Naučnici ipak kažu da je za donošenje stvarno dobrih odluka na osnovu insuticije, potrebno iskustvo.

“Iako postoji rasprostranjena zabluda da intuitivno odlučivanje ukazuje na nedostatak vještina, to je sasvim netačno. Intuitivne odluke su često posljedica godina iskustva i hiljada sati vježbe. One predstavljaju najefikasniji način iskorišćavaja tog nakupljenog iskustva.”

Dakle, kada slijedeći put budete u dilemi – bacite novčić.

Ako pomislite – “E super baš se radujem”, onda tako i odlučite. Ali ako vidite novčić i pomislite – “Možda ovo i nije bila dobra ideja” – nemojte poslušati novčić, već intuiciju.