Trputac uništava streptokok i bakterije odgovorne za infekciju kože

 

Ljekovito bilje je svuda oko nas, samo moramo širiti svoje znanje. Koliko često gledamo u trave pokraj ceste i ne znamo da zapravo gledamo lijek. To je slučaj i s biljkom bokvicom ili trputcem. U narodu je poznata i kao žilovnjak ili hajdučica.

Često je gledamo na livadama. Djeca su se znala koristiti njome i za igru. Dvije hajdučice i tko je jači – ko prije “skine glavu”, pobjednik.

Trputac se koristila još i prije 5.000 godina u Kini za liječenje mnogih bolesti. Ona sadrži sluzi, silicijevu kiselinu, aucubin i antibiotičke spojeve.

Najpoznatije korištenje ove biljke je u liječenju kašlja, ali je učinkovita za sve bolesti disajnog sistema. Ona pomaže svim disajnim organima, posebno kod bolesti koje su karakterističen po pražnjenju sluzi. Preporučuje se kod kašlja, astme, upale pluća, pa čak i tuberkuloze.

Naučnici su otkrili da trputac stvara averziju prema pušenju i smanjuje želju za nikotinom. Dakle, čest je sastojak u sredstvima koja se koriste za odvikavanje od pušenja.

NAPOMENA: Za pomoć prilikom odvikavanja od pušenja možete žvakati list, ili piti čaj.

Sok ženske bokvice ima antibakterijska svojstva, tako jaka da joj čak i ne treba konzervans za čuvanje, jer se ne kvari. Trputac sadrži antimikrobne spojeve učinkovite protiv stafilokoki, streptokoki i Clostridia – bakterije odgovorne za infekcije kože, gnojne angine i tetanus.