Trpite ove stvari od partnera? Vrijeme je da pakujete kofere!

Kada je riiječ o zlostavljanju, često zaboravljamo jedan od najčešćih, a pri tome zanemarenih oblika, a to je verbalno zlostavaljanje. Nekada se dogodi da nismo u stanju primijetiti oblike takvog zlostavljanja, jer se ono dešava i u emotivnim vezama, koje predstavljaju našu sigurnu zonu i u kojima ne očekujemo takvo ponašanje.

Upravo zato vam želimo skrenuti pažnju da sagledate realno svoj brak ili vezu i, ukoliko primijetite neke od ovih oblika ponašanja, reagujete odmah, jer nijedna žena ne smije i ne treba biti zlostavljana. Na bilo koji način!

Suzdržavanje

Ovaj oblik verbalnog nasilja podrazumijeva suzdržavanje partnera odnosno kada partner ne želi da sa vama dijeli informacije i značajne trenutke o svom životu. Osim toga, on se udaljava od vas i razgovara samo o temama koje ne zahtijevaju emocionalnu povezanost, ali ni detaljnije objašnjenje.

Suprotstavljanje

Ako na sve što vi kažete, partner ima kontru, onda ste svjesno ili nesvjesno žrtva verbalnih napada koji vas direktno ugrožavaju. Na taj način vaše mišljenje izgleda manje važno od partnerovog, a pri tome dobijate i status osobe manje vrijednosti.

Popuštanje

Ako partner nema vremena, snage ili volje da sa vama razgovara o bilo čemu, onda vas zapravo ignoriše, predstavljajući to floskulom: “Pametniji popušta”. Vama će nerijetko reći da ste nezreli, djetinjasti ili smiješni što uopšte započinjete raspravu.

Šale na vaš račun

Lijepo je imati zajednički smisao za humor, čak i kada je na tuđi račun, ali ako vaš partner prelazi granicu dobrog ukusa i počinje vas vrijeđati kroz šale, shvatite da se radi o verbalnom zlostavljanju.

Određivanje

Autoriteti u vezi svakako nisu poželjni, a ako vaš partner ima svakodnevnu potrebu da vama govori šta ćete raditi, kako se oblačiti i ponašati, onda je krajnje vrijeme da se zauzmete za sebe i ne dopustite da on vama manipuliše.

Optuživanje

Ako nešto ne funkcioniše, vi ste krivi. Ukoliko je to uobičajena rečenica koju čujete i ako uopšte imate osjećaj krivice za stvari na koje niste imali uticaj, onda se radi o tipičnom prebacivanju odgovornosti, a samim tim i nasilju.

Kritikovanje

Veoma slično prethodnoj tezi, osim što u ovom slučaju partner navodno ima namjeru da vas “koriguje” bez da vas optužuje, što ponovo nema smisla, jer dovoljno ste zrela osoba da znate šta radite.

Trivijalizovanje

Osoba koja vas verbalno zlostavlja je ona koja će od svega što vi radite i pričate praviti banalnost. Smatraće da je sve trivijalno i ne pridavati značaj tome, što će direktno značiti da vi kao osoba niste bitni.

Potcjenjivanje

Procjena vaših kvaliteta i sposobnosti svakako nije ono što vam može poboljšati odnos ukoliko sve što radite ima negativnu konotaciju i postaje umanjeno. Ako čujete često rečenicu: “To nije neki uspjeh, može to svako”, krajnje je vrijeme da odete od takvog partnera.

Prijetnje

Ovo je direktniji oblik zlostavljanja, jer vas se ucjenjuje da, ako ne uradite nešto, slijede sankcije. Često su to fraze u kojima se govori da ako ne promijenite ponašanje, partner odlazi i napušta vas. Ne brinite, nije vas vrijedan, jer ako vam prijeti svojim odlaskom, zapravo ne želi ni biti tu.

Etiketiranje

Samo zato što nešto niste uspjeli ne znači da vas neko ima pravo prozivati i dodjeljivati vam etikete koje će vas potcijeniti, uvrijediti i omalovažiti. Iznesite svoje mišljenje i ne brinite se za posljedice.

Zaboravljanje

Ovo je još jedan od oblika izbjegavanja partnera na način da se osoba i njene potrebe zaboravljaju. Ako se to često dešava, onda je krajnje vrijeme da vi zaboravite na tu osobu.

Naređivanje

Bilo koji oblik naredbe nije prihvatljiv, jer vas dvoje ste ravnopravni partneri, a ne podređeni i nadređeni, zato odbijte ulogu koju vam dodjeljuje partner koji je sklon manipulisanju i naređivanju.

Poricanje

Kada ga suočite sa problemima, on izbjegava priznati ih. To je klasično poricanje, a čime vas direktno vrijeđa, jer potcjenjuje vaše procjene i zaključke koje donosite na temelju njegovog ponašanja.

Bijes

Povisivanje tona i vikanje, uvrede i “držanje govora” u kući, apsolutno su najgori način verbalnog zlostavljanja. Ovaj oblik ujedno najčešće prelazi u fizičko nasilje, zato vam savjetujemo da odustanete na vrijeme od te veze.