Trikovi za zalijevanje biljaka dok ste na godišnjem odmoru

Odlazak na godišnji odmor ili duže putovanje može biti kobno za vaše biljke koje na ljetnim vrućinama bez dovoljno vode mogu lako uvenuti.

Međutim, uz nekoliko trikova poput korištenja probušene flaše ispunjene vodom ili posebnih tegli za navodnjavanje možete im “produžiti život”.

Priprema putovanja zahtjeva znatnu organizaciju, a jedan od zadataka za koje se moramo pobrinuti jeste zalijevanje cvijeća i ukrasnog bilja u našem domu.

Ukoliko niko od komšija ili prijatelja nije u mogućnosti to obaviti za vas, u nastavku donosimo trikove i načine “samonavodnjavanja” koji će pomoći vašim biljkama da prežive tople ljetne dane dok ste vi na putu.

Trik sa konopcem

Mnogi od vas vjerovatno već znaju stari trik za koji vam je potrebna velika posuda s vodom i pamučni konop ili špaga. U posudu (što veću) ulijte vodu i konopcem je spojite sa saksijom u kojoj je biljka.

Biljka će sebi preko konopa uzimati vode koliko joj je potrebno, a ovo rješenje je idealno ako idete na nekoliko dana.

Probušena plastična flaša

Kako bi napravili vlastiti sistem “samonavodnjavanja” potrebna vam je plastična flaša na kojoj ćete izbušiti sitne rupice i postaviti je u zemlju sa cvijećem. Voda će tako polako kapati u zemlju i postepeno vlažiti biljku.

Savjetuje se da flašu stavite uz rub tegle, ako je moguće dalje od korijena.

Teglice sa spremnicima za vodu

U trgovinama sa vrtnom opremom možete potražiti teglice koje u sebi imaju spremnike za vodu. Takve spremnike napunite vodom i biljka će sama uzimati vode koliko joj je potrebno.

Ovo je praktično za biljke koje ne trebaju mnogo vode, ali i za duža putovanja.

error: Content is protected !!