Trikovi koji uvijek uspijevaju: Evo kako uspješno zaustaviti štucanje!

Jedan od ovih trikova mora uspjeti

Odjednom vam se stežu glasnice, osjećate naglu kontrakciju mišića koji sudjeluju u procesu disanja, srce usporava ritam i počinje – štucanje! Obično postane toliko učestalo da ne znate biste li se smijali ili plakali.

Dobro došli u “zonu” štucanja. Ako se pitate zbog čega vas je opet “napalo”, znajte da konkretan odgovor još nije pronađen, iako se “štucavica” javlja od rođenja.

Ultrazvučni pregledi pokazali su da čak i fetusi od dva mjeseca štucaju, što su znanstvenici objasnili kao posljedicu činjenice da su preci ljudske vrste imali škrge. Pokreću ga alkohol, umor, glad ili prejedanje, ljuta hrana, nagli prelazak s hladnih na tople namirnice, anoreksija, problemi s bubrezima… Bez obzira na uzrok, dobra je vijest da ako se povremeno ponavlja i traje kraće od 48 sati, znači da niste “zapali” u kronično štucanje. No, činjenica je da štucanje nije ugodno koliko god trajalo pa liječnici savetuju da štucanju stanete na put tako što ćete povećati razinu ugljikova dioksida u krvotoku.

“Zadržite dah od deset do 20 sekundi, popijte čašu vode bez uzimanja daha, dišite u papirnu vrećicu od 20 do 30 sekundi, trčite na mjestu ili skačite 30 sekundi”, poručuje liječnica Andrea Paul.

Jedan od ovih trikova mora uspjeti. Jer, zadržavajući dah spriječit ćete tijelo da se oslobodi ugljikova dioksida, piše dnevno.hr.