Trikovi bolji od magije: KAKO DA UTIČETE NA DRUGE LJUDE BEZ IJEDNE IZGOVORENE RIJEČI?

Postoji razlog zašto autori klasične literature toliko pažnje posvećuju pokretima obrva i trepavica svojih likova, piše Bright Side.

Neverbalna komunikacija nije samo govor tijela i mimika, već i mirisi i predmeti kojima se okružujemo. Ovo su neki od trikova koji vam pomažu da bez riječi utičete na ljude oko sebe. To će vam pomoći da uspostavite dobru vezu s osobom koju ne poznajete. Vrijeme koje vam je potrebno da vidite boju njihovih očiju je upravo ono vrijeme koje vam je potrebno za dobar kontakt očima.

Prema psiholozima, trebalo bi da traje od tri do pet sekundi. Ako ih uopšte ne pogledate u oči ili provedete više od devet sekundi gledajući, možda će se osjećati nelagodno. Takođe, osmjehnite se očima dok gledate u njihov most nosa. Ovo je središte područja socijalnog kontakta. Ako gledate u predio niže od nosa, to može biti upadanje u njihov privatni prostor, a ako gledate na više, to se smatra pokušajem pritiskanja.

Nemojte odmah započeti razgovor s novom osobom, dajte im malo vremena
Nakon što uspostavite kontakt očima, nemojte odmah započeti razgovor. Uzmite nekoliko sekundi da zakačite kaput, otvorite torbu, pomjerite stolicu. Ovo će osobi dati nekoliko dodatnih sekundi da shvati svoj prvi utisak o vama. I tokom razgovora neće izgubiti fokus dok ne primjećujuenove stvari o vama, jer su već imali dovoljno vremena da vas dobro pogledaju.

Dodirivanje stakla čaše može ukazivati na privlačnost
Psihološki eksperimenti pokazuju da dodirivanje cilindričnih predmeta izgleda kao znak privlačnosti. Ako djevojka želi pokazati momku da ga zanima, samo treba da dodirne dio svoje čaše. Isto će raditi i s olovkom ili čak i prstenom sa kojim se može igrati na prstu.

Ako vam neko kaže neprijatne stvari, zagledajte se u njegovo čelo
Da bi izbjegli razgovor sa toksičnom osobom koja vam želi reći da ne misli da vaša nova frizura izgleda dobro, samo pogledajte u njihovo čelo. Ovaj pogled pokazuje snagu. Čak i ako se ne osjećate samopouzdano, ovaj jednostavani trik pomoći će vam da brzo preuzmete prednost.

Kako biste napravili pauzu tokom razgovora, napravite mehančki pokret
Ako je od vas zatraženo da donesete odluku, a treba vam malo vremena za razmišljanje, počnite sa čišćenjem naočara. Ova gesta izgleda mehanički i osoba će najvjerovatnije odlučiti da razmišljate o odgovoru i čekaće je strpljivo. Ako ne nosite naočare, učinite bilo koji drugi obični gest, na primjer, možete provjeriti dugme na majici.