Trik da banane duže traju (VIDEO)

Pročitajte korisne savjete kako da sačuvate svježinu banana

Banane su pune zdravog kalijuma, minerala, vlakana i vitamina C,B6 i blagotvorno djeluju na naše zdravlje. Zrela banana ima male smeđe mrljice i u toj je fazi vrlo slatka i lako probavljiva.

Tačkice nastaju jer se u ovom voću razvija enzim koji ubrzava proces dozrijevanja. ali uvek se iznenadimo kako banana u kratkom roku postane smeđe boje.

U nekim prostorijama banane brže dozrijevaju , naročito u domu koji je zagrejan na dvadesetak Celzijusa. Tu ne mislimo na pojavu tačkica na kori.

Smeđe tačkice su dobar znak da banana sazrijeva. Velika smeđa područja na banani su loš znak su da je prezrela, odnosno brašnaste strukture i lošeg ukusa. A to će se dogoditi i ako je na toplom (pogotovo ako banane držite negdje pored prozora kroz koji prodire sunce, kao i u frižideru – banane dolaze iz tropske klime i njihove ćelije nemaju prirodnu odbranu od hladnoće.

Ako su još djelimično zelene u frižideru neće uopšte sazrijevati. Umesto toga, postaće gnjecave i crne jer njihovi enzimi razgrađuju hranjive materije.

Šta učiniti?

Stručnjaci preporučuju jedan trik sa prozirnom folijom, koju svaka domaćica ima u kuhinji.

Malo folije omotajte oko stabljike banana. Tako ćete usporiti proces dozrijevanja.