Tri znaka koje vam tijelo šalje kada žudi za vodom

Prepoznajte tri glavna znaka dehidratacije i odmah počnite sa unošenjem tečnosti u organizam.

Mnogi često ne umiju da prepoznaju kada tijelo počinje da se muči zbog nedostatka tečnosti. Pratite signale koje šalje tijelo i uvijek sa sobom nosite flašicu vode i pijuckajte po gutljaj svakih 10 minuta,kako biste se bolje osjećali. Važno je da umijete da prepoznate znakove dehidratacije, a u nastavku pročitajte tri glavna:

GLAVOBOLJA

Ako ne pijete dovoljno vode, a cijeli dan ste aktivni, vaše tijelo neprestano gubi tečnost, a zajedno sa njom i soli natrijuma koje u stvari mijenjaju hemijski sastav krvi. Mozak postaje osjetljiv na promjene, pa se javlja glavobolja. Što više tečnosti gubite, opada zapremina krvi, a do mozga dopire manje kiseonika. Zbog toga glavobolje mogu da budu veoma jake.

MOKRAĆA IZRAZITO ŽUTE BOJE

Kada pijete dovoljno tečnosti, tijelo brže i lakše izbacuje otrove. U suprotnom, štetni sastojci ostaju u organizmu, pa urin može da bude izrazito žut.

ZATVOR

U nedostatku tečnosti, organizam ne može efikasno da se oslobodi štetnih materija, što često dovodi do zatvora. Voda ubrzava i olakšava izbacivanje toksina preko debelog crijeva.