TRI ŽIVOTNA STRAHA KOJE BISTE TREBALI NAPUSTITI ŠTO PRIJE!

sanU današnje vrijeme mnogi ljude se dijele na uspješne i neuspješne. One koji rade na sebi i oni koji se prepuštaju  struji života. Ukoliko stremite nečemu višem i želite biti aktivni sudionici svoga života, a pritom učiti, razvijati se i izvući maksimum iz svojih potencijala – razmislite o napuštanju ova tri straha.

1. Strah od neuspjeha

Sindrom umjetnika koji nikada nije završio svoje umjetničko djelo jer je strahovao da nije dovoljno savršeno kakvim ga je zamislio – nije tako rijedak kako biste očekivali.
Izađite iz svoje zone ugode i usudite se! Predajte taj projekt koji ste toliko pripremali. Predložite šefu nove ideje koje vam se motaju po glavi. Krenite u poduzetničke vode i od hobija napravite posao.

Učenje i osobni rast svoj vrhunac imaju izvan sigurne zone, gdje brusite svoje stečene vještine, ali i savladavate nove. Neuspjeh je također dio procesa učenja i od njega ne treba bježati.

2. Strah od gubitka kontrole

Činjenica jest da čovjekov um voli osjećaj kontrole, međutim problem nastaje kada ne može raspoznati bitne od manje bitnih stvari i tada kontroliše apsolutno sve.

Svatko od nas ima nekoga u svojoj blizini ili je i sam takav pa ima potrebu kontrolisati sve i svakoga iz svoje blizine: kolege na poslu, partnera kod kuće, ali i sve ostale aspekte života koji ga se direktno ili indirektno tiču.

Ne zaboravite da jedino što možete kontrolisati ste vi sami. Možete kontrolisati i uvjetovati svoje, ali ne i ponašanja drugih ljudi. Pretjerana kontrola stvorit će kontraefekt i u konačnici vam nanijeti više štete nego koristi.

3. Strah od skidanja maske žrtve

Zašto se ovo uvijek meni događa? Imaju nešto protiv mene. Smjestili su mi. Nije problem u meni – samo su neki od izgovora koje će osoba koja često igra ulogu žrtve izgovoriti.
Konstantni izgovori i opravdanja za svaku situaciju jasan su pokazatelj manjka samokontrole.

Ukoliko svaki neuspjeh pravdate vanjskim faktorom i krivite nekoga ili nešto drugo – oko sebe stvarate svojevrstan osjećaj bespomoćnosti.

Energiju koju trošite na frustraciju i ljutnju jer je uvijek kriv neko ili nešto treće – radije usmjerite u snagu da sami budete kovač svoje sreće.
(mindandbody.com/D.K./aura.ba)