TRI VAŽNA SAVJETA VEZANA ZA NOĆ LEJLETU-L-KADR

Ovom prilikom, pošto se bližimo zadnjoj trećini mjeseca Ramazana, tri važna i veoma poučna savjeta od šejha Saliha el-Megamisija, kad je u pitanju noć Lejletu-l-kadr…tri-vazna-savjeta-vezana-za-noc-lejletu-l-kadr

Svi znamo važnost i veličinu te noći. Ta blagoslovljena noć, je bolja od hiljadu drugih mjeseci u kojima nema noći Lejletu-l-kadr. Njenu veličinu opisao je uzvišeni Allah riječima: “Mi smo ga (Kur’an), počeli objavljivati u noći Kadr. A šta ti misliš, šta je ta noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci . Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake. Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.“ (AL-Qadr, 1-5)

Noć Kadr, također je slikovito opisao i Poslanik, s.a.v.s., u mnogim hadisima, koje nažalost, često i ne čitamo sa razumijevanjem. Rekao je Poslanik, s.a.v.s.: “Došao vam je blagoslovljeni mjesec, u njemu je noć koja je bolja od hiljadu mjeseci. Kome bude uskraćeno dobro ove noći, uskraćeno mu je svako dobro, a neće biti uskraćeno osim pravom nesretniku.“ (Ibn Madže, a šejh Albani, rhm, je rekao za ovaj hadis da je hasenun sahih)

U drugom hadisu od Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je Poslanik, sa.v.s., rekao: “Ko noć Kadra provede klanjajući namaz, vjerujući u njen blagoslov, tražeći na taj način nagradu od Allaha, biće mu oprošteni raniji grijesi.“ (Buharija i Muslim)

Nećemo ovom prilikom o tome koja je to tačno noć Lejeltu-l-kadr, samo ćemo spomenuti od Poslanika, s.a.v.s., da je vjernik treba tražiti u zadnjoj trećini Ramazana i to u neparnim noćima. Zašto bi se posvetili ibadetu samo jednu noć (21, 23, 25, 27, 29), kad to možemo i u ostalim (svim) neparnim noćima. Prenosi se od naše majke, Aiše, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Trudite se tražeći noć Lejletu-l-kadr u neparnim noćima zadnjih deset dana Ramazana.“ (Buharija i Muslim).

Ovom prilikom tri važna i veoma poučna savjeta od šejha Saliha el-Megamisija, kad je u pitanju noć Lejletu-l-kadr.

1) Od početka mjeseca Ramazana, u svojim dovama, moli Allaha da učini od onih koji će provesti noć Lejletu-l-kadr u ibadetu (noćnom namazu). Znači u svojim dovama, posebno dovama pred iftar kad se dova postača ne odbija, moli Allah da, što bi mi rekli, „potrefiš“ noć Lejletu-l-kadr.

2) Nemoj da propustiš obavljanje jacije i sabah namaz u džematu tokom mjeseca ramazana, a posebno zadnjih deset dana. Jer onaj koji izgubi osnovu, neće mu koristiti druge stvari.

3) Obavljaj noćni namaz tokom mjeseca Ramazana, pa barem dva rekata a povećaj broj rekata zadnjih deset dana Ramazana. Budi od onih, koji poslije ikindije namaza počnu razmišljati i tražiti milost od Allaha, da postignu obavljanje noćnog namaza u noći Kadra. Budi kao onaj, ko kuca na vrata s nadom da će se otvoriti.

Molim Allaha da nas počasti vrijednostima ove noći, noći u kojoj je počela objava Kur’ana Časnog i noći kad se veliki broj meleka zajedno sa Džibrilom, a.s., spušta na našu Zemlju. Budmo od onih, koje će meleci naći na namazu, učenju Kur’ana, zikru, dovi, sadaki. AMIN!