Tri razloga zašto je lanena odjeća najbolji izbor tokom vrućina

Pravi je izazov izabrati adekvatnu odjeću tokom visokih ljetnjih temperatura, u kojoj će se tjelesna temperatura najlakše regulisati i koja neće dovesti do prekomjernog znojenja.

Da li i vi imate problem odabira garderobe za posao i svakodnevne aktivnosti tokom vrelih ljetnjih dana?

Zamijenite svakodnevne odjevne komade odjećom napravljenom od lana.

Upravo lanena odjeća je najbolja investicija u našu ljetnju garderobu, jer je vrlo prozračna, a istovremeno se odlikuje sposobnošću upijanja vlage pa se u njoj ne znojimo.

Lanena tkanina izrađena je od vrlo finih vlakana dobijenih iz biljke lana. Vlakna se pažljivo uklanjaju i zatim tkaju u udobnu i izdržljivu tkaninu. Lanena tkanina smatra se jednom od najstarijih na svijetu i često se povezivala s izdržljivošću i bogatstvom.

Izuzetno izdržljiva odjeća

Lan je poznat kao najjače prirodno vlakno na svijetu i puno je izdržljiviji od pamuka. Čvrstoća vlakana direktno prinosi čvrstoći tkanine od koje je odjevni predmet izrađen, pa su laneni odjevni predmeti vrlo izdržljivi i otporni, prenosi magazin.novosti.rs.

Sa svakim pranjem lanena odjća postaje mekša i glatkija. Obična pamučna košulja može se nositi nekoliko godina prije nego što se uništi usljed korišćenja i čestog pranja, a lanena košulja će uz pravilnu njegu izgledati gotovo kao nova i prenositi se s koljena na koljeno.

Korisna za zdravlje

Mnogi ljudi pate od raznih alergija i kožnih bolesti, pa im nošenje odjeće od određenih tkanina stvara probleme.

Za njih je lanena odjeća zasigurno najbolji izbor, jer lan tokom uzgoja i obrade često nije izložen štetnim hemikalijama, a pritom je vrlo prozračan.

To omogućava slobodno kretanje vazduha, pa brzo odvodi vlagu. Kao rezultat toga, manja je mogućnost nakupljanja vlage, što je savršeno okruženje za razmnožavanje mikroba i bakterija.

Prijatna za nošenje

Lanena odjeća je vrlo prozračna zbog prirodnih vlakana i ne lijepi se za našu kožu.

Prozračnost i sposobnost odvođenja vlage omogućavaju nam da izbjegnemo neprijatan osjećaj pregrijeajavanja i znojenja u lanenoj odjeći, što se često događa kada nosite sintetičku odjeću. Lanena odjeća obično je dostupna u slobodnijim krojevima, što dodatno doprinosi udobnosti nošenja.