Tri promjene koje ukazuju da je hrana pokvarena

Kako bismo izbjegli takve greške i u budućnosti uštjedeli novac, možete koristiti sljedećih 5 načina na koje možete prepoznati je li vaša hrana zaista pokvarena.

Pojava buđi

Kada sloj buđi prekrije komad mesa, mliječni proizvod ili povrće to je znak da se morate pozdraviti s tom hranom. Za prosječnog kupca gotovo je nemoguće znati koje vrste buđi su sigurne za konzumiranje.

Stoga se preporučuje da bacite hranu čim uočite da se buđ počela pojavljivati.

Pojava vlažnog sloja

Vrlo je teško testirati je li kuhano meso još uvijek sveže. Najjednostavniji način na koji možete znati da jučerašnje pečenje više nije sigurno za konzumiranje je vlažan sloj koji se možda pojavio na njemu.

Zato nemojte kuhati meso da provjerite kakav je ukus budući da pokvareno meso može izazvati opasno trovanje hranom. Takođe, mrkve i drugo povrće isto tako može dobiti sluzavi premaz kada je njihovom životnom vijeku došao kraj.

Promjena teksture

Promjene u teksturi najčešće možemo primijetiti na mliječnim proizvodima koji su se počeli da se kvare. Mlijeko u kojem su se napravile grudvice ili sir koji je previše vremena bio van frižidera i sada se na njemu nalazi sluzavi sloj najbolje je ostaviti i potražiti nešto drugo za jelo.

Međutim, ne bi trebalo da bacite svu hranu kod čija se tekstura promijenila. Na primjer, jabuke i drugo voće koje je postalo mekano može se iskoristiti za izradu kompota ili džema.