Tri prirodna i jeftina načina za smirenje grlobolje

Zima je doba prehlada, a suhi kašalj i bolno grlo tada su česta pojava. Stoga vam donosimo tri jednostavna načina za smirenje boli u grlu sa sastojcima koje vjerovatno imate u vašem domu

1. Slana voda
Grgljanje slane vode je jedan od najstarijih način smirivanja boli u grlu. Bez obzira na to što je sam uzrok grlobolje, bolno grlo znači da su stanice u sluznici natekle i da je došlo do upale.
Ispiranjem grla slanom vodom smanjuje se oticanje, jer je prvotna funkcija soli izvlačenje vode, što dovodi do splasnuća natečenih stanica i smiruje bol. Također pomaže pri ispiranju viška sluzi i kod začepljenog nosa.

Kako je koristiti za smirivanje grla?

Sve što vam treba jesu šoljica tople vode i pola čajne kašičice soli.

1. Zagrijte vodu da bude topla, ali ne vruća.

2. Dodajte sol, dobro promiješajte te počnite grgljati tekućinu.

3. Po potrebi ponovite postupak do 3 puta dnevno. Više od toga se ne preporučuje jer riskirate oštećenje zdravog mekog tkiva.

2. Jabučni ocat
Ovo sigurno nije najukusniji način za rješavanje problema, no jabučni je ocat odličan izbor zbog visoke razine kiselosti koja ubija bakterije vrlo efikasno. Kada se jabučnom octu doda med, njegova se efikasnost u ublažavanju grlobolje povećava jer pomaže i pri ublažavanju bolne osjetljivosti u grlu.

Kako ga koristiti za smirivanje grla?

Trebat će vam jedna kašika jabučnog octa, jedna kašika meda i jedna šoljica vrlo tople vode. A možete ga koristiti na sljedeća 2 načina:

1. Ocat i med umiješajte u šoljicu te popijte dok je voda još topla.

2. Ako ne želite progutati tekućinu jer ima jak okus koji vam ne paše, onda dvije kašičice jabučnog octa dodajte u pola šoljice s toplom vodom te grgljajte jednom dnevno.

3. Kadulja
Kadulja je biljka koja ima moć stezanja tkiva, što znači da pomaže kod nateknutog grla. Fenolne kiseline u kadulji pomažu i pri ubijanju loših bakterija koje mogu uzrokovati ili doprinijeti vašim simptomima. Najbolji način korištenja kadulje u ovome slučaju jest ispiranje grla.

Kako je koristiti za smirivanje grla?

Trebat će vam jedna šoljica ključale vode, dvije čajne kašičice kaduljinih listova, suhih ili svježih, te sedam grama soli.

1. Prokuhajte vodu te je natočite u šoljicu u kojoj se već nalaze listovi kadulje.

2. Poklopite šoljicu te ostavite da listovi odstoje 20 minuta.

3. Nakon toga iscijedite listove iz tekućine, dodajte sol te grgljajte koliko je potrebno.