Tri napitka za zdravlje ženskih hormona

Kako biste spriječili ili barem zaustavili probleme s hormonima, poslužite se ovim učinkovitim rješenjima. Ovo su tri prirodna recepta koji stabiliziraju lučenje hormona.

Topla voda s limunom

Topla voda s limunom pridonosi smanjivanju težine, uklanja toksine iz organizma, poboljšava imunitet, stanje kože i probavu. Razlog je taj što limun utječe na hormon sitosti – leptin. Ako leptin nije u ravnoteži, tijelo počinje stvarati masne naslage. Limun pomaže da se izbegne dehidracija i poboljšava probavu.

Recept je veoma jednostavan: iscijedite sok pola limuna u čašu tople vode te ispijte odjednom. Jutro će vam bolje početi uz ovaj napitak.

Čaj od listova maline

Listovi maline od davnina se koriste za jačanje mišića maternice. Istraživanja su potvrdila da ova biljka blagotvorno utječe na rad hormona.

Recept je također jednostavan: prelijte jednu jušnu kašiku listova maline (mogu se upotrijebiti i osušeni) s 200 ml ključale vode. Ostavite da odstoji 10 minuta. Ovaj čaj nemojte piti pred spavanje, nego tokom dana.

Zlatno mlijeko

Zlatno mlijeko poboljšava imunitet i dovodi u ravnotežu razinu hormona u organizmu. Ovaj napitak zagrijava, osvježava i umiruje. Sastoji se od kurkume, kokosovog ulja i zaslađivača koji čine korisnu kombinaciju za reguliranje hormona te općenito blagotvorno utječe na organizam.

U 200 ml vrućeg mlijeka dodajte pola kafene kašike kurkume i žličicu kokosovog ulja. Možete dodati i med po ukusu. Ovaj napitak najbolje je piti uvečer.

Preporučujemo da jutro započnete toplom vodom s limunom, da čaj od maline pijete tokom dana, a pred spavanje se počastite toplim zlatnim mlijekom.