Tri načina na koja vas kafa može proljepšati

Ljubitelj ste crne kafe? Nakon ovoga, voljećete je još više!

Lice

Prepuna antioksidanata, kafa može da se bori sa starenjem kože tako što eliminiše toksine iz kože te je štiti od nepovoljnog uticaja slobodnih radikala.

Da biste napravile masku koja će usporiti preuranjeno starenje kože, potrebno je da pomiješate dvije kašike mljevene kafe sa dvije kašike kakaoa, tri kašike punomasnog mlijeka i jednom kašikom meda. Nanesite tanak sloj maske na lice, sačekajte petnaest minuta pa je uklonite toplim peškirom. Masku možete nanositi svaki drugi dan.

Kosa

Kafa ne samo da će pomoći vašoj kosi da postane svilenkasto glatka već može i uticati na brži rast nove, zdrave kose.

Skuvajte šolju jake kafe te joj dodajte 100 ml vode. Sačekajte da se smjesa ohladi (potrebno je da bude mlaka) pa je prelijte preko kose i vlasišta. Kosu omotajte plastičnom kesom te je nakon dvadeset minuta isperite toplom vodom.

Tijelo

Kao što vam je već poznato, kafa je diuretik. Dakle, kada se nanese na kožu, ona može pomoći u “izvlačenju” tečnosti iz masnih ćelija usljed čega dolazi do njihovog skupljanja i privremenog smanjenja pojave celulita.

Jednu šolju mljevene kafe temeljno izmiješajte sa pola šolje smeđeg ili bijelog šećera i jednom šoljom kokosovog ulja. Nakon tuširanja, dobijeni piling nanesite na područje zahvaćeno celulitom (trljajte kružnim pokretima par minuta) i nakon toga isperite toplom vodom.