Tri načina da postanete žena koja živi život punim plućima!

Životni izazovi nisu ništa novo i sa njima se susrećemo skoro pa svakodnevno. Međutim, postoji li način na koji možemo, u cijelom tom procesu, malo “očvrsnuti” i postati i otporni na teškoće? Da, postoji. Svjetski stručnjaci savjetuju da je uvijek potrebno pratiti sljedeća tri koraka kako biste živjeli život punim plućima i mnogo lakše se nosili sa izazovnim situacijama.

 

  • Stavite sebe na prvo mjesto. Sigurno ne biste pokušavali da zakrpite gumu, a da prvo ne provjerite gdje je ona probušena, zar ne? Slično tome, potrebno je da se fokusirate na sebe prije nego što se fokusirate na bilo šta drugo. To je jezgro iz kojeg sve drugo proizilazi. Dakle, fokus prebacite ka unutra i istinski se upoznajte sa svojim emocijama i mislima. Jedan od načina da to uradite jeste da obratite pažnju na to kako vaše tijelo fizički reaguje na određene situacije. Fizički odgovor na emocije služi kao znak raspoznavanja koji vam daje bolji uvid. Jednom kada počnete da odvajate vrijeme kako biste se pozabavili tim znacima i razumijete svoja osjećanja, najvjerovatnije će vam biti i lakše da upravljate životnim izazovima i stresnim situacijama.
  • Prihvatite ono što ne možete promijeniti. Ideja o prihvatanju prilično često je pogrešno shvaćena u našoj kulturi. Ljudi misle da ako prihvate nešto tada treba samo da se zavale u udobnu fotelju i čekaju da se to dogodi samo od sebe. Zapravo, sam koncept prihvatanja mnogo je aktivniji. Morate prihvatiti okolnosti u kojima se nalazite, ali istovremeno i aktivno raditi na tome da ih promijenite, ukoliko ne želite da budete u poziciji u kojoj se trenutno nalazite. Drugim riječima, uopšte nije pogrešno to što pokušavate da preuzmete kontrolu, ali je od ključnog značaja da shvatite kako ponekad ne možete da kontrolišete određene dijelove svog života. I, kada je riječ o stvarima nad kojima nemate moć, sjetite se i toga da ništa u životu ne traje vječno.
  • Nemojte ignorisati ili potiskivati svoje emocije. Svima nam je poznato da je mnogo lakše prijateljima ili partneru poslati emoji na kojem je ruka sa podignutim palcem (ili neki drugi) putem vajbera (ili neke druge aplikacije) nego izraziti stvarne emocije. Iako se držanje emocija pod kontrolom može činiti kao bolja opcija u određenim trenucima, to vam može izazvati i prilično veliku mentalnu “štetu”. Prihvatanje i izražavanje emocija od presudne je važnosti za izgradnju onoga što je poznato pod nazivom emocionalna inteligencija. Važno je da budete određeni oko toga kako se osjećate. Kada kažete da ste ljuti, da li ste zapravo ljuti ili frustrirani? Povrijeđeni ili iznervirani? Često smo ograničeni rječnikom koji koristimo, ali biti u stanju da razlikujete i istinski razumijete sam korijen emocije pomaže vam da imate bolji uvid koji vam omogućuje da izrazite svoju reakciju na osnovu onoga što stvarno osjećate.

Svaki od navedenih koraka ima za cilj da vam pojasni korijen problema s kojim se suočavate, a što vam može pomoći da se vratite na pravi kolosijek što prije i što lakše.

(minimagazin.info)