Tri mita o konzerviranoj hrani

Svako od nas želi se hraniti zdravo. I svi želimo što više svježe hrane. Ali nekako su se u toj želji pojavili i brojni mitovi. Recimo, oni o konzerviranoj hrani kao nužno lošoj.

Mit 1: Konzervisana hrana sadrži konzervanse

Riječ konzerva potiče od lat. conservare, što znači ‘sačuvati’. Dakle konzerve nemaju nužno konzervanse već je njihova svrha – očuvanje namirnica i njenih zdravih sastojaka.

Konzervirana hrana ne mora da sadrži konzervanse i najčešće ih ni nema zato što se kvarenje sprječava termičkom sterilizacijom.

Mit 2: Konzerviranjem se gube nutritivne vrijednosti

Često se misli da konzervirana hrana nema nutritivnu vrijednost. Ipak, u stvarnosti većeg odstupanja od svježih namirnica zapravo nema. Ako niste u mogućnosti da pripremite svježu ribu, konzervirana je tada dobar izbor.

Recimo konzervirane skuše i sardine prirodno su bogate omega-3 masnim kiselinama baš kao i svježe. Riba ne gubi proteine, vitamin D, kalcijum pa ni omega-3 masne kiseline, prenosi Dominomagazin.

Mit 3: Mentalna ambalaža nije dobra

U današnje vrijeme se koriste višestruko testirani metali koji ne ispuštaju štetne hemikalije u hranu. Također, metal može da se reciklira.