Tri fojnička prirodna dragulja u njedrima moćne Vranice: Čudesno lijepi slapovi od kojih zastaje dah

Poput lagane, brze i spretne kozice voda skakuće sa kamena na kamen i zamiće kroz kamene tjesnance, pa i slapovi, koji se obrušavaju niz bijele kamene litice, uz pjenušanje vode podsječaju na skok kozice – eto otkuda ime riječici na kojoj se nalaze tri veleljepna slapa koja mame uzdah oduševljenja

Slapovi Kozice kod Fojnice, skriveni u njedrima moćne Vranice, spadaju u red manjih, ali ljepših vodopada u našoj domovini. Iz gradića na zlatonosnim rijekama put do ovih prirodnih dragulja vodi preko planinskog prijevoja Vladića vrh (1.000 m/nv), sa koga se pruža prekrasan vidik na dolinu riječiće Kozica koja je, kako narodna predaja veli, dobila ime po brzonogim (divo)kozama (kozicama). I doista, oni koji dobro poznaju ovu planinsku riječicu u cijelom njenom toku, najbolje su se mogli uvjeriti i zašto joj je narod kumovao takvo ime.

Poput lagane, brze i spretne kozice voda skakuće sa kamena na kamen i zamiće kroz kamene tjesnance. I slapovi, koji se obrušavaju niz bijele kamene litice, uz pjenušanje vode podsječaju na skok kozice… No, tek spuštanjem s Vladića vrha u kanjon, pa haj, haj, uzvodno od sela Dragačići, putnika namjernika čeka bliski susret sa prirodnim draguljima.

Na ovom prostoru, kome gravitira i istoimeno selo Kozice, postoje tri vodopada visine od deset do dvadeset metara, ali uzvodno ima više kamenih kaskada koje ovu riječicu čine čudesno lijepom i magično privlaćnom za ljubitelje prirode.

Dragulji u njedrima Vranice

Zanimljivo je da je ovaj gotovo netaknut kutak prirode, na dvanaestom kilometru od Fojnice, tek od prije petnaestak godina postao blizak široj javnosti. Zahvaljujući posebno prirodoljupcu, ekologu, pčelaru i novinaru, rahmetli Nijazu Abadžiću, vodopadi Kozice su na najljepši način prezentovani i bribliženi svijetu putem pisanih i elektronskih medija.

Još u ušima odzvanjaju riječi ovog finog čovjeka i istinskog ekologa: „Priroda se pobrinula da sve što je lijepo bude odmaknuto, gotovo sklonjeno od čovjeka!“ Baš takav utisak steče posjetilac u prvom susretu sa ovom ljepotom koja je stoljećima bila nepristupačna i privilegija samo rijetkih zaljubljenika prirode.

Naumpada i ovakva misao velikog prirodoljupca: „Ako se mudrost življenja potvrđuje umijećem rangovanja redoslijeda životnih vrijednosti, onda u svakom razmišljanju o čovjekovoj današnjici i sutrašnjici briga o prirodi zaslužuje prvorazredno mjesto“.

Brže i lakše do vodopada

Zahvaljujući fojničkoj općini i turističkim poslenicima danas se do slapova stiže asfaltnim putem za pola sata vožnje od srca Fojnice. Nadomak obrušavanja vode sa kamenih litica nalazi se i uređeno odmaralište sa hladnjakom, ognjištem i prilaznim stazama do prvog vodopada. Pogled na vodopade mami uzdah oduševljenja.

Ne zna se kada su ljepši, u proljeće, ljeto ili jesen, kada ih od naših pogleda ljubomorno skrivaju vraničke šume ili u zimu, kada se pretvaraju u kristalne ledenice. Pred ovom ljepotom, koju može darovati samo priroda, gotovo da je neizbježno prisjećanje i na ove riječi „prosvjetitelja umjeća življenja sa prirodom“, koji je na svoj način prvi „otkrio“ ovu ljepotu u njedrima moćne Vranice:

„Izrazimo našu ljubav prema prirodi i pružimo dokaze ljubavi prema budućem razvoju života.”

Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba