Trešnje kao narodni lijek: KAKO LIJEČITI GIHT, SRČANE TEGOBE, KAMEN U BUBREGU… (RECEPTI)

Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz ljekovitih svojstava, od lijeka za giht i artritis, do hrane za dobar san, a korisne su i upotrebljavaju se i koštice i peteljke. Nekada dio narodne medicine, trešnje su danas cijenjene i u naučnim krugovima

Predivni mali, okrugli, mesnati plodovi trešnje, čija se boja kreće od bijele do tamnocrvene, spadaju među omiljeno voće, koje s nestrpljenjem čekamo da nam zamiriše u proljeće. Još od davnina bile su na dobrom glasu. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz ljekovitih svojstava, od lijeka za giht i artritis, do hrane za dobar san, a korisne su i upotrebljavaju se i koštice i peteljke. Nekada dio narodne medicine, trešnje su danas cijenjene i u naučnim krugovima, i to iz više razloga

Ovi predivni plodovi odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K, kao i minerala: kalijuma, kalcijuma, željeza, bakra, mangana, magnezijuma, fosfora i cinka. Sadrže vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline i nešto proteina i ugljenih hidrata.

Zbog bogatstva antioksidansa trešnje su izvrsni borci protiv slobodnih radikala. Posebno su bogate antocijanidinima i proantocijanidinima, koji im daju jarkocrvenu boju.
Ovi antioksidansi su odlični saveznici u suzbijanju simptoma astme i alergija, a poznati su i kao snažna prirodna protivupalna sredstva. Takođe, podstiču stvaranje kolagena – proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva.

Voćna dijeta
Svakodnevno konzumiranje 200 grama trešanja pomaže u prevenciji mnogih zdravstvenih problema. Zahvaljujući kalijumu, ovo voće idealno je za pročišćavanje organizma, posebno kod osoba koje imaju problem sa zadržavanjem tečnosti. Postoji detoks dijeta sa trešnjama koja se sastoji od ispijanja 2 litra soka od trešanja dnevno tokom tri dana. Ova dijeta oslobađa organizam od toksina i mokraćne kiseline, sagorijeva masti i tako vam pomaže da izgubite koji kilogram.

Povremeno čišćenje organizma od toksina i tečnosti preporučuje se i osobama koje pate od artritisa, gihta, gojaznosti, kamena u bubregu ili kamena u žučnoj kesi.
Trešnje se takođe preporučuju i za otklanjanje tegoba vezanih za osteoporozu, naročito kod žena nakon perioda menopauze, jer sadrže gvožđe i kalcijum. Mogu se takođe uzimati za liječenje i prevenciju anemije i problema sa zubima, a poželjno ih je uključiti u ishranu kod djece koja su u fazi mijenjanja zuba.

Narodni lijekovi

Protiv bolesti bubrega i mokraćnih organa
Preporučuje se čaj od peteljki trešanja. Šaku peteljki trešanja kuvajte u litru vode dva minuta (od trenutka kad voda provri), ostavite da malo odstoji, procedite i nezaslađeno pijte povremeno u gutljajima tokom dana.

Za uklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti tri puta na dan jedite po 250 g trešanja.

Protiv kamena u bubregu kašičicu peteljki trešanja prelijte sa 200 ml vode ili mleka i kuvajte minut-dva, ostavite poklopljeno pet minuta, zatim procedite i pijte tri puta na dan.

Protiv reume tokom osam dana svakodnevno pijte sok od svežih trešanja tri puta na dan, po jednu čašu.

Protiv srčanih smetnji usitnite 25 g koštica trešanja i stavite u 80 g jake rakije da stoji 10 dana na umerenoj temperaturi, a potom pijte pet kapljica tinkture dva puta na dan.