Trendovi u dizajnu kuhinje za 2022. godinu – sjajna rješenja za vaš dom

Lijepo uređena kuhinja u kojoj rado pripremate obroke i uživate sa svim članovima porodice ima višestruki značaj. Zbog toga je kod preuređenja doma i renoviranja, kuhinja uglavnom prva prostorija za ove planove.

Kao važno mjesto u domaćinstvu, kuhinja predstavlja izvor hrane, ali i udobnosti i zajedništva. Ako razmišljate o preuređenju ovog važnog kutka u domu, vrijedi razmotriti najnovije trendove u dizajnu enterijera. Aktuelni trendovi omogućavaju veću povezanost s tehnologijom, te alternativu nekim tradicionalnim metodama kuhanja koje vas mogu inspirisati na zdraviji i produktivniji način života.

Pametni kuhinjski aparati, Bluetooth sinhronizacija, popularne boje i dostupne funkcije – pročitajte kako na jednostavan način možete poboljšati svoju kuhinju i unaprediti proces kuhanja.

Pametne funkcije kuhinjskih aparata kao prioritet

Inovacije u tehnologiji ostavljaju nesumnjivog traga i na najnovije aparate bijele tehnike. Sve u 2022. godini biće u znaku Wi-Fi i Bluetooth postavki, savremenim karakteristikama i korisnim funkcijama. Primjera radi, možete sinhronizovati mobilni telefon s mikrovalnom pećnicom, štednjakom ili ugradnom rernom.
Električni štednjaci sa ringlama ili ravnom pločom dolaze sa korisnim funkcijama kao što je AquaClean za jednostavno i brzo čišćenje. Više nećete morati da se oslanjate na stare tajmere pećnice ili da dugo čekate da se rerna zagreje. Uz pomoć raznih senzora i indikatora, rashladni aparati i štednjaci radiće efikasnije, pritom trošeći manje struje. Elektronsko upravljanje i kontrola na dodir zamjenjuju dugmad, a sve više uređaja dolazi sa LED ekranima za bolji uvid. Jedno je izvjesno, pametne kuhinje su aspekt dizajna koji se tek razvija.

Bijela boja – za uređaje i zidove

Minimalizam nije novost u svijetu dizajna enterijera, a u 2022. godini dolazi do izražaja najprije u vidu primjene bijele boje. Veliki i mali kuhinjski aparati u bijeloj boji na jedan novi način odražavaju čistoću u kuhinji. U isto vrijeme donose novi nivo klase i otmjenosti.

Bijela boja nikada neće izaći iz mode, jer unosi određenu monumentalnost u prostor. Bijele kuhinje izgledaju svijetlo, čisto i ne zahtijevaju previše dekoracije. U kombinaciji sa mesingom, mermerom ili metalom dobijate industrijski stil. Takođe, bijelo kuhinjsko ostrvo u kombinaciji sa zidovima iste boje ili toplim ukrasima uvijek izgleda svježe i aktuelno. Ovu kombinaciju možete upotpuniti i ukrasnom sobnom biljkom ili stolicom upečatljivog dizajna.

Tamne boje ormarića dominiraju

I dok bijela boja dobija istaknuto mjesto u dizajnu kućanskih aparata, može se očekivati da u 2022. godini bijeli kuhinjski ormarići klasičnog izgleda budu zamijenjeni elementima u tamnijoj nijansi. Kuhinjska ostrva i stolovi u raznim bojama ili prirodnim tonovima drveta jedan su od smjelijih trendova.
Plave i zelene nijanse biće najpopularnije, a pored ovih neutralnih nijansi prirode još jedna paleta boja ulazi u kuhinju. U pitanju su tamni tonovi dragulja: crna, mornarska, smaragdno zelena koji drastično mogu poboljšati kuhinjski prostor svojim luksuznim izgledom.

Prednosti crne boje u dizajnu enterijera su brojne. Prije svega, crna kuhinja izgleda svestrano, odlično se uklapa sa drvetom, porculanskom keramikom, metalima, mermerom. U poređenju s bijelim, crni ormarić izgleda kompaktnije u zatvorenom prostoru. Ipak, ako je kuhinja mala, opredijelite se za crnu mat boju, jer sjaj može vizualno smanjiti veličinu prostorije.

Crno-bijela kombinacija je klasično rješenje za kreiranje bezvremenskih kuhinjskih enterijera. Tradicionalna paleta u modernom svijetu dizajna sada je razrijeđena sivim i pastelnim nijansama: ružičastom ili plavom. Premda se na ovaj način postiže visoka elegancija u uređenju prostora, morate biti pažljivi da tamne boje ne nadjačaju prostoriju i učine je mračnom.

Minimalistički dizajn i prirodni materijali u prvom planu

Kako svi provodimo više vremena kod kuće, ponovo se javlja želja da unesemo spoljni svijet i elemente prirode u enterijer. Potražnja za ekološkim prirodnim materijalima je velika, što se posebno odnosi na kuhinjske ploče. Prekrasna i jedinstvena tekstura može radikalno promijeniti izgled cijele kuhinje. Stoga su najupečatljiviji predstavnici prirode u enterijeru drvo i mermer.
Mermerne završne obrade u modernim kuhinjama uvijek će naći svoju primjenu, čak i ako je dizajn vrlo jednostavan ili diskretan. Drvo u kombinaciji sa metalom i kamenom idealno je za kreiranje prijatnog ambijenta, takođe. Savršen primjer su drvene radne ploče i drveni poklopci za kuhinjske nape koji doprinose ukupnom osjećaju ugodnosti u kuhinji.
Namjera da se izgradi okruženje bez stresa sve više je očigledna u dizajnu domova, pa i kuhinja. Uglavnom se to odnosi na estetiku koja počiva na jednostavnosti.
Jednostavan izgled je u modernim čistim linijama – uklanjaju se viseći ormarići, postavljaju drvene otvorene police. Uklanjanje gornjih kuhinjskih ormarića za zidova posljednjih godina je posebno atraktivno, jer otvara vizuelni prostor čineći kuhinju mnogo većom i svjetlijom. Fokus je na produktivnijem korišćenju radne površine, kao i na materijalima i teksturama koje se lako održavaju i čiste.

Multifunkcionalna kuhinjska ostrva kao trend

Kuhinjska ostrva su obično višenamjenska – služe kao prostor za pripremu hrane, šank za jelo, a za one koji rade od kuće, mogu poslužiti i kao improviziran radni sto. Eksperti iz oblasti dizajna vjeruju da će u 2022. godini sve više kuhinja stvarati mjesta za dvostruka ostrva – jedno za pripremu obroka i drugo za uživanje u jelima, popodnevni rad ili konferencijske online sastanke. U manjim kuhinjama gdje nema dovoljno prostora, rješenje može da bude kuhinjsko ostrvo sa točkovima, na primjer.

Skriven prostor za skladištenje – vrhunac funkcionalnosti i estetike

Skladištenje je oduvijek bilo bitno i njegova važnost je rasla tokom godina kako je kuhinja postajala multifunkcionalni prostor. Organiziranje uređaja, predmeta, hrane, kuhinjskog pribora od vitalnog je značaja. Neki od načina koji će naročito biti prihvaćeni u 2022. su korištenje pletenih korpi koje posjeduju dekorativan šarm, a ujedno su praktične. Takođe, možete razmisliti i o velikim teglama, koje su odlične za organiziranje svih sitnica u ormaru i na kuhinjskim površinama.
Za mnoge vlasnike kuća, odnosno stanova kuhinja je kamen temeljac porodice, komfora i komunikacije. Nerijetko upravo u kuhinjama ugošćavamo prijatelje. Uvođenjem bilo kog od navedenih trendova u dizajn, sasvim je izvjesno da ćete dobiti oplemenjen prostor i lijep ambijent za druženje i svakodnevno uživanje.