TREBA VAM SAMO 10 MINUTA I MALO DOBRE VOLJE: Jutarnje vježbe tibetanskih monaha za odlično zdravlje

Vježbe tibetanskih monaha, vjeruje se da štite od oboljenja – samo 10 minuta dnevno! Radite ih svakog jutra!

Jutarnje vežbe tibetanskih monaha ne traju duže od 7 minuta, ali imaju veliki efekat na zdravlje tela i uma. Smatra se da ukoliko radite ove vežbe svakog jutra, stvarate štit od bolesti. Odlične su za prevenciju, jačanje organizma i imuniteta i pomažu u održanju zdravog metabolizma.

1. Nakon buđenja ležite zatvorenih očiju pet minuta. Zatim trljajte ruke dok se ne zagriju. Zatim masirajte uši, jer kada dodirujete uho ta energija se emituje na cijelo tijelo. Masirajte palcem kažiprstom i srednjim prstem, tako da je palac iza ušne resice. Ovo radite oko 30 sekundi.


2. Desni dlan postavite na čelo između obrva, pokrijte ga levim dlanom, fokusirajte se na tačku trećeg oka (između obrva) i pomjerajte dlanom kožu čela udesno i ulevo dlanom 30 puta. Probajte ovu vježbu kada imate glavobolju.

3. Stisnite pesnicu, pa zglobovima palca masirajte jagodice – od nosa do ušiju. Smatra se da ova vježba poboljšava protok krvi do mozga.

4. Desni dlan postavite na područje štitne žlijezde i pomjerajte nježno ruku, lagano pritiskajući, odozgo prema dole – od grla do solarnog pleksusa (stomaka). Ponovite oko 30 puta.

5. Ležeći, uvucite i “naduvajte” stomak što je više moguće – 30 puta. Dišite pravilno, obraćajući pažnju na svaki udah i izdah. Ova vježba se naziva vakum, a podstiče varenje i proces mršavljenja.

6. Ležeći na leđima, polako, pri udisanju, prvo povucite desno koleno do grudi – 15 puta. Zatim ponovite sa lijevim koljenom.

7. Desnu ruku stavite na solarni pleksus (pupak) napravite krugove na stomaku nežin pritiskom u smjeru kazaljke na satu – 30 puta.

8. Noge ispružite, ruke držite na potiljku, udahnite – podignite noge u visinu, izdahnite – spustite. Ponovite vježbu 10 puta – pozitivno utiče na varenje i na kičmu.

9. Sjedite na ivicu kreveta, stavite lijevu nogu na desno koljeno, trljajte zglobove na stopalu 30 puta. Isto ponovite i sa desnom nogom. Ovo stimuliše sve organe.

10. Sjedeći, stavite desni dlan na potiljak, lijevi dlan na čelo i pomjerite ruke, pritiskajući, desno i lijevo 15 puta.

Nakon tibetanske gimnastike preporučuje se da popijete vodu, a posebno se predlaže da popijete čašu mlake vode u koju možete dodati nekoliko kapi limuna.