Treba li se moliti Svetoj Koroni: ONA JE ZAŠTITNICA OD EPIDEMIJE, A SPOMENDAN JE 14.MAJA!

Sobzirom Budući da u svijetu vlada pandemija korona virusa neobično je pomenuti priču o Svetoj Koroni kojoj je čak posvećena i kapela, a nalazi se na 35 km udaljenosti od Minhena.

U vrijeme širenja koronavirusa zanimljivo je prisjetiti se svetice iz prvih vjekova kršćanstva – sv. Korone, koja se poštuje i kao zaštitnica od epidemija. Iako je nekada pripadala popularnim svecima, danas se vrlo malo znamo o njenom životu i porijeklu.

Spomendan sv. Korone je 14. maja. Mučeništvo je podnijela u 17. godini života za vrijeme progona kršćana. I ona i njen suprug Viktor – rimski vojnik iz Siene – stradali su mučeničkom smrću jer se nisu htjeli odreći vjere. I njen suprug je proglašen svetim i poštuje se kao Viktor Sijenski.

Sveta Korona slavi se i pod imenom “Stephana”, što znači okrunjena, a i sama corona, vrsta virusa koji na sebi pipke sa završetkom u obliku krune, ime je dobio po latinskom nazivu za krunu.

U mnogim katoličkim crkvama u Austriji i istočnoj Bavarskoj obožava se i danas, a postoje i mjesta nazvana po njenom imenu. Najpoznatije je St. Corona am Wechsel u Austriji.

Sveta Korona je rođena u zemljama današnjeg Egipta ili Sirije oko 160. godine i umrla mučeničkom smrću 177. godine (prema mekim izborima živjela je u godinama 287-303).

Istorijski izvori govore da je vrlo mlada postala supruga Viktora – rimskog vojnika iz Siene, kršćanina koji se tokom progona Kristovih sljedbenika u Rimskom carstvu nije želio odreći svoje vjere, zbog čega je ubijen. Mlada udovica također je umrla mučeničkom smrću tokom progona cara Antonija Pija ili Dioklecijana (Dioklecijan je proveo najveći i najkrvaviji progon kršćana u Rimskom Carstvu ) jer se nije htjela odreći vjere.

Obožavanje sv. Korone započelo je u Siriji, ali je vrlo brzo prešla granice Bliskog Istoka. Legende o ovom mučeniku iz kasne antike poznate su u Aziji, Africi i Evropi.
Prva grčka legenda o Viktoru i Koroni govori da su ubijeni u Damasku, ali je kasnije ponovljena u raznim varijantama. Stoga se pored današnje prijestolnice Sirije kao mjesta njihove smrti spominju i Antiohija na jugu današnje Turske, Aleksandrija u Egiptu, Sicilija i Marseille.

S Bliskog Istoka je legenda o njoj stigla do Italije najkasnije u šestom vijeku. Svetu Koronu danas poštuju grčka, latinska i etiopska crkva.
U Donjoj Austriji tradicionalno je godišnje hodočašće sv. Korone u gradiću St. Corona am Wechsel, a kult te svetice poznat je i u drugim dijelovima Austrije gdje su joj podignute brojne kapelice kao mjesta poštovanja.

Austrijski novčići kovani u periodu od 1892-1924. godine nazvani “krunama” u spomen na sveticu, što se objašnjava činjenicom da je sv. Korona ( st. Kruna) zaštitnica novca, dobrih investicija i čuvara blaga.

Spomenuli smo da Katolička crkva sv. Koronu slavi 14. maja, a možda će do tog dana biti prevladana najveća prijetnja danas u svijetu – epidemija koronavirusa.