Trave koje opuštaju, tjeraju tmurne i prizivaju dobre misli: ŠOLJA PUNA OPTIMIZMA

Podsjećamo na nekoliko ljekovitih biljaka i namirnica koje se u narodnoj medicini koriste da “podignu“ energiju i poboljšaju raspoloženje.

Iscrpljenost, malaksalost, umor i bezvoljnost samo su neki znaci zimskog i proljetnog neraspoloženja. Razloga za brigu nema i po procjeni ljekara, uobičajen su problem svakog drugog stanovnika planete. Ipak, ovo stanje nije sasvim bezazleno jer može da oslabi imunitet i omogući napredovanje nekih oboljenja. Zato je kraj zime i počertak proljeća pravo vrijeme da se „spas“ potraži u ljekovitom bilju.

Da bi tegobe bile manje vijekovima se koriste trave koje opuštaju, tjeraju tmurne i prizivaju dobre misli. Osim toga, nezaobilazne su i biljke koje vraćaju vitalnost nervnom sistemu i poboljšavaju krvnu sliku i varenje s obzirom da se opšte stanje organizma i metabolizma, više nego što se vjeruje, odražavaju na raspoloženje.

Podsjećmo na nekoliko ljekovitih biljaka i namirnica koje se u narodnoj medicini koriste da “podignu“ energiju i poboljšaju raspoloženje.
Odoljen
Radi se o prirodnom antidepresivu što su potvrdila i naučna istraživanja. Sadrži etarsko ulje, skrob, sluz, kafetaninsku kiselinu, soli, heterozide, smole, dva alkaloida…
Koristi se: protiv stresa, da umiri nerve, za dobro raspoloženje, protiv napetosti i zabrinutosti i da otjera depresiju

ČAJ OD ODOLJENA PROTIV ZABRINUTOSTI
POTREBNO JE: 1 litar alkohola (40%) i 50g usitnjenog korijena odoljena
Alkohol sipajte u staklenu flašu, dodajte odoljen i zatvorite. Poslije 10 dana procijedite, tinkturu sipajte u nekoliko manjih flaša i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. Uzimajte jednom dnevno po 50 – 55 kapi na kocki šećera, najduže tri sedmice, pa napravite jednomjesečnu pauzu.

SAVJET PLUS
Trudnice i mlađi od 12 godina ne bi trebalo da uzimaju preparate odoljena, a oni sa niskim pritiskom ili oboljeli od hipoglikemije količinu bi trebalo da dogovore sa ljekarom.

Celer
Korijen ove biljke, stručnjaci su odavno svrstali među najbolje „borce“ protiv umora i neraspoloženja, jer kako tvrde „budi organizam“. Odličan je izvor vitamina K, C, B1, B2 i B6, kalijuma, folne kiseline i vlakana. Sadrži i molibden, mangan, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i triptofan, a u 100 grama celera ima i oko 35 miligrama blagotvornog natrijumovog kompleksa.
Koristi se: protiv neraspoloženja, da podstakne rad željeza i razbudi organizam, za bolju krvnu sliku, protiv loše cirkulacije i da umiri nervnu napetost

MJEŠAVINA KOJA “DIŽE” RASPOLOŽENJE
POTREBNO JE: 2 korijena celera, 2 nakisele jabuke, 100 g sjeckanih oraha, 2 dl kisele pavlake, limun, malo senfa i sol.
Celer i jabuke ogulite i sitno izrendajte. Dodajte orahe, pavlaku, limunov sok, senf i so, izmiješajte i ostavite da se ohladi u frižideru.

Jagorčevina
Jaglika, kako još nazivaju ovu biljku, provjereni je i tradicionalni lijek protiv umora. Obiluje vitaminom C i saponozidima, a sadrži i mnogo karotina, enzima, mineralnih soli i esencijalnih kiselina.
Koristi se: protiv hronične iscrpljenosti, za bolje raspoloženje, da vrati energiju, za liječenje glavobolja i migrene i da otjera nesanicu

MJEŠAVINA KOJA VRAĆA ENERGIJU
POTREBNO JE: 50 g cvjetova jagorčevine, 50 g izdanaka zohvinih listova, 15 g koprive i 15 g korjena maslačka
Kašiku mješavine prelijte sa dva decilitra proključale vode, poklopite i poslije tri minute procijedite. Čaj pripremajte i pijte tri puta dnevno.

Matičnjak
Zbog prepoznatljivog, prijatnog mirisa koji podsjeća na limun poznat je i pod imenom limun trava. U antičko doba listovi matičnjaka korišćeni su kao osvježivač prosotra, a zbog ljekovitih osobina prvi su počeli da ih koriste Arapi – pripremali su čaj koji je smanjivao napetost i depresiju. Listovi matičnjaka bogati su etarskim uljem, vitaminom C i gorkim materijama, a sadrže i malo tanina.
Koriste se: da osvježi i razgali, protiv napetosti i depresije i za liječenje nesanice

OVOM ČAJNOM MJEŠAVINOM OTJERAJTE DEPRESIJU
POTREBNO JE: 20 g matičnjaka, 20 g nane, 20 g cvijeta kamilice i 20 g hmelja i 20 g korijena odoljena
Kašiku mješavine prelijte sa dva decilitra prokuhane vode, odmah poklopite, poslije tri sata procijedite i popijte poslije obroka, gutljaj po gutljaj.

(aura.ba)