TRATAKA tehnika: Gledaj u svijeću – budi zdrav!

Osjećate se umorno, bez inspiracije i energije? Isprobajte trataku, jogijsku meditaciju gledanja u plamen svijeće. Gledanje u svijeću čisti podsvijest od negativnih misaonih obrazaca te jača intuiciju. Osim toga jača koncentraciju i snagu volje

 

Praksa gledanja u svijeću ima niz nevjerojatnih prednosti, uključujući otvaranje trećeg oka (pinealne žlijezde), poboljšava vid, fokus, koncentraciju i još mnogo toga! Ova jednostavna tehnika izvrstan je uvod u umjetnost i znanost meditacije.

Ljudi svih dobnih skupina i s različitom razinom stresa mogu odmah osjetiti dobrobiti. Studenti to mogu koristiti prije učenja kako bi poboljšali njihovu koncentraciju.

Što je Trataka ili meditacija gledanja u svijeću?

Tajna je u tome da gledate u predmet koji privlači vašu pozornost. Možda ste imali iskustvo kada  ste bili potpuno apsorbirani, kada ste gledali veličanstveni zalazak sunca ili puni mjesec, zaustavili ste se i zadržali u tom trenutku izvanredne ljepote i ušli u bezvremensko, hvatajući prozračnost vječnosti.

Ova tehnika gledanja u svijeće, ako se redovito prakticira, može razviti vašu koncentraciju na enti stupanj. Ova tehnika dovodi um na mjesto mirnoće, uznemirenja nestaju, um se fokusira na plamen. Meditacija gledanja u svijeću također poboljšava pamćenje i um dolazi u stanje najviše svijesti, piše in5d.

 Kako gledati

Upalite svijeću i stavite je na mali stol oko 3 do 4 stope ispred vas.    Sjednite u udoban položaj s uspravljenom kralježnicom, a ruke i ramena trebaju vam biti opušteni. Možete zauzeti bilo kakav meditativni stav koji možete održavati bez ikakvog pomicanja tijekom trajanja Trataka prakse. Pobrinite se da je plamen u razini vaših očiju. Također, pobrinite se da ste izravno okrenuti prema svijeći, da ne morate ni vrat lagano zakrenuti.

Važno je da plamen ostane stabilan tokom trajanja koncentracije. Dakle, pobrinite se da nema propuha koji bi ometao plamen. Ako je potrebno, isključite ventilatore ili klima uređaj u sobi.

Udahnite duboko nekoliko puta kako biste se opustili. Zatvorite oči i promatrajte svoj dah dok udišete i izdišete oko pet do sedam udisaja. To će omogućiti dahu da se smiri i dovest će vas u sadašnji trenutak.

Sada, pažljivo promatrajte plamen i zadržite svoj pogled na njemu. Ne dopustite da vas uznemiruju vanjske smetnje i misli. Držite pogled usidren na nekom dijelu plamena, umjesto da gledate u samu svijeću ili fitilj. Ako se misli pojavljuju u umu, samo ih postanite svjesni i ignorirajte ih. Pokušajte zadržati svoju svijest i usredotočiti se na plamen. Nastavite gledati u plamen sve dok ne možete držati oči otvorene i dok vam suze ne počnu teći. Kad se to dogodi, zatvorite oči.

 Tehnika starih svećenika

Shloka 2,32 Hatha Yoga, Pradipika navodi: “Trataka iskorjenjuje sve bolesti očiju, umor i lijenost i zatvara vrata tim problemima”.

Trataka se najbolje prakticira na prazan želudac tokom ranih jutarnjih sati ili kasnih večernjih sati neposredno prije odlaska u krevet. Ako je prakticirate tokom dana, pobrinite se da je soba tamna, tako da je fokusiranje na plamen lakše. Nemojte napinjati oči dok gledate u plamen. Oči se prirodno prilagođavaju u određenom vremenu i postaje se lakše koncentrirati i gledati u plamen duže vrijeme.

Tu su tehniku koristili stari svećenici u Egiptu, gledajući u zdjelu mirne vode. Druge kulture gledaju u puni mjesec.

 Neke od prednosti povezane s Trataka su:

Poboljšava vid

Poboljšava koncentraciju, inteligenciju i memoriju

Izvrsna metoda kao priprema za meditaciju s mantrama

Potiče samopouzdanje, strpljenje i volju.

Razvija veću učinkovitost i produktivnost rada

Umiruje um i pruža unutarnji mir i tišinu

Donosi veću jasnoću i poboljšava sposobnost donošenja odluka

Pomaže prevladavanju mentalnih i emocionalnih bolesti.

Pruža olakšanje od stresa i duboko opušta

Produbljuje san i liječi poremećaje povezane sa spavanjem kao što su glavobolja, nesanica, noćne more itd.

 

Komentari

komentara