TRANZITNA VENERA U ZNAKU JARCA (25.12.2017-19.1.2018)-,,Čekaj me…i ja ću sigurno doći”

Piše: Miloš Tomić, astrolog (065 256 040; [email protected])

Čekaj me

Čekaj me, i ja ću sigurno doći
samo me čekaj dugo.
Čekaj me i kada žute kiše
noći ispune tugom.
Čekaj i kada vrućine zapeku,
i kada mećava briše,
čekaj i kada druge niko
ne bude čekao više.
Čekaj i kada pisma prestanu
stizati izdaleka,
čekaj i kada čekanje dojadi
svakome koji čeka.

Čekaj me, i ja ću sigurno doći.
Ne slušaj kad ti kažu
kako je vrijeme da zaboraviš
i da te nade lažu.
Nek povjeruju i sin i mati
da više ne postojim,
neka se tako umore čekati
i svi drugovi moji,
i gorko vino za moju dušu
nek piju kod ognjišta.
Čekaj. I nemoj sjesti s njima,
i nemoj piti ništa.

Čekaj me, i ja ću sigurno doći,
sve smrti me ubiti neće.
Nek rekne ko me čekao nije:
Taj je imao sreće!
Ko čekati ne zna, taj neće shvatiti
niti će znati drugi
da si me spasila ti jedina
čekanjem svojim dugim.
Nas dvoje samo znaćemo kako
preživjeh vatru kletu —
naprosto, ti si čekati znala
kao niko na svijetu.

1941.

Ovako je ruski pesnik Konstantin Simonov pisao iz zarobljeništva glumici Valentini Serovoj, svojoj najvećoj ljubavi. A ona, Jarac k'o Jarac, tvrdoglava, disciplinovana i do groba vjerna, odlučila je da zaista čeka. I čekala je. Dugo. Najduže. Ali isplatilo se. Njen Saturn (13* Lava) je u trigonu sa njegovom Venerom (24* Strijelca). Dati zavjet (Saturn) i održati ga (trigon).

Tranzitna Venera je zakoračila u znak Jarca 25. decembra 2017. godine. Ovaj tranzit će obilježiti kraj 2017. i početak 2018. godine. Jarac je znak čekanja, ozbiljnosti, građenja pozicije, skupljanja i zatvaranja. Kako onda voljeti dok je Venera u Jarcu?

Kako uopšte zavesti jednu Veneru u Jarcu? Kako je Angelini Jolie pošlo za rukom da na snimanju filam ,,Mr. & Ms. Smith”, zavede Brada Pitta, koji ima Veneru u Jarcu? Kako zavesti nordijsku ljepoticu Scarlett Johansson ili filmsku divu Julianne Moore? Kakve su karakteristike morale imati žene koje je zavodio veliki Frank Sinatra? Kako su to radili Elvis Presley ili Rock Hudson?

Za Veneru u Jarcu će reći da je hladna i neumoljiva, jer Veneri, kao benefiku, nije mjesto u kući Saturna, velikog malefika. Lilly zapaža da su u astrologiji Veneri sve planete prijatelji, osim Saturna. Vrijeme ruši ljubav, ali istovremeno, Saturn je egzaltiran/ushićen u znaku Vage (Venerino sedište), da bi izgradili ljubav, potrebno je vrijeme!

Venera u Jarcu nekako voli uzaludno čekanje i traženje izgovora.
-Ne, neću ga pozvati sad, možda spava… ili uči! Da, sigurno uči! Ali, nije bitno… pozvaću ga sutra… možda…
– Ne, ne mogu joj napisati poruku. Možda ona nije za mene. Da, sigurno nije, izvan je moje lige…

Dok je Venera u Jarcu, ljubav treba da bude onakva kakva jeste – jasno definisana. Venera u Jarcu možda voli da čeka, ali ne voli prenemaganja. Ako nekog volite, recite mu to! Možda će se situacija razvijati u oba smjera, a možda i neće…u svakom slučaju nećete znati ako ne pokušate. Zapamtite da je strah od neuspjeha, gori od samog neuspjeha. Nemojte sami rušiti svoje snove i nadanja, drugi će to učiniti za Vas. A Vi ćete se, naravno, svim silama boriti protiv toga.

U natalnoj astrologiji, Venera u Jarcu obično donosi ljubav prema partneru sa razlikom u godinama, tj. u mladosti donosi starije partnere, a u kasnijim godinama života mlađe partnere. Venera u Jarcu teži ozbiljnim, odgovornim, pozicioniranim osobama, skladne građe, visine nešto iznad prosjeka, savršenih kostiju lica, koje kao da je ostalo zarobljeno u nekom prošlom vremenu.

Bez obzira da li imate natalnu Veneru u Jarcu, ako u Vašem životu postoji ovakva osoba ili ako se takva pojavi do 19. januara, nemojte propustiti tu priliku. Ovo je vrijeme za ljubav zarad ljubavi, vreme za ono starinsko ašikovanje, za okamenjene/fiksirane poglede sa druge strane ulice, tople zagrljaje u zimskoj noći dok vam lice boje prve pahulje, za neizgovorene reči koje sve govore. Ne, ovo nije vrijeme za ekstravagantne poklone i skupe večere, Venera u Jarcu voli racionalnost i pametno trošenje. Venera u Jarcu ne voli skupe bombonjere, dovoljne su mentol čokoladice ,,After eight” i već ste kupili pola njenog/njegovog srca ( Okus mentola – Saturn). Jeste ta druga strana pomalo i egocentrična, ali ako vas zavoli, za vas će pomjerati planine i preskakati vijekove.

Iako se već početkom ovog tranzita počela osjećati pojačana depresivnost, te je nakon razigrane Venere u Strijelcu, Venera u Jarcu spustila neku maglu koja se zavlači u najudaljenije uglove duše i ruši nas iznutra, uvijek postoji sistem preuzimanja energija. Kako bi Susan Sontag, vlasnica Venere u Jarcu rekla: ,,Depresija je samo melanholija bez svog šarma.”

Za vrijeme Venere u Jarcu uživajte u klasičnoj muzici (Bethoven je recimo imao Veneru u znaku Jarca), uživajte u La Divina glasu Marie Callas ili u očaravajućim notama La Vie en Rose neponovljive šansonjerke Edith Piaf (obe su imale Veneru u Jarcu), čitajte Dostojevskog (Venera u Jarcu) ili biografiju Steva Jobsa (pogodili ste, još jedna Venera u Jarcu). Tu su i filmovi Sir Anthony-ja Hopkinsa ili Richarda Burtona.

I preporuka za kraj – budite jednostavni… Da, tako savršeno jednostavni. Ne komplikujte svoj emotivni život, ne mučite se gotovo nemogućim finansijskim konstrukcijama, ne težite ka nemogućem, već ka onom realnom i trenutno dostupnom. Nikad ne znate gdje će Vas nešto sasvim obično i prosječno odvesti… iz običnog žira niče moćan hrast.

Zapamtite:

,,Lako je voljeti ružu. ali potrebno je mnogo više da biste voljeli list. Obična je stvar voljeti nešto prelijepo, ali je nešto prelijepo voljeti običnu stvar.”