Tranzitna Venera u Djevici i njeni aspekti (do 15. oktobra 2017.) – Jedan zločin savršen…

Piše: Miloš Tomić, astrolog (065 256 040; [email protected])

Tranzitna Venera je 20. septembra ušetala u znak Djevice, ili je bolje da napišem, strmoglavila se u znak Djevice – mjesto svog astrološkog pada.

Venera u Djevici je ,,emotivni političar”, u ljubavi voli da kalkuliše i analizira, kod partnera cijeni marljivost, požrtvovanost, urednost i vođenje računa o higijeni, te očekuje bezuslovnu podršku i pružanje osjećaja stabilnosti.

Kada se Venera u tranzitu nađe u znaku Djevice, većina ljudi odjednom postaje racionalna kada su emocije u pitanju, počinje sitničarenje, sitna prigovaranja, pasivno agresivni napadi i slično. ,,Mozak” preuzima komandu, a ,,srce” je u drugom planu. Strah od prepuštanja emocijama pokreće navedene mehanizme odbrane.

Međutim, Venera neće djelovati sama, već u sadejstvu sa ostalim planetama. Na primjer, kada je Venera ušla u znak Djevice, tu su se već nalazili Mars, Merkur, Sunce i Mjesec. Na svom putu kroz znak Djevice, Venera je ostvarila (ili će tek ostvariti) nekoliko značajnih aspekata.

Venera je već neko vrijeme u separacionoj opoziciji sa retrogradnim Neptunom iz znaka Riba, te u trenutku pisanja ovog teksta polako izlazi iz trigona sa Plutonom u znaku Jarca.

Opozicija se uvijek tiče međuljudskih odnosa i drugih ljudi, pa ste vjerovatno ovih dana upali u neku spletku, aferu, skandal ili neku sličnu zavrzalmu na emotivnom polju. Čulno iskustvo je u drugom planu (Venera u padu), što dovodi do procvata ljubavi na slijepo, npr. preko interneta (Neptun). Usitnjeni odnosi (Devica), razbijene iluzije (Neptun), nesporazumi, tajne (Ribe), konfrontacija sa suprotnom stranom (opozicija) i na kraju osjećaj izigranosti (opet Venera u padu) su dominirali u prethodnih nekoliko dana, te ste sigurno krenuli u ljubavnu (Venera) spasilačku misiju (Neptun), kako biste oživjeli vaš odnos sa partnerom ( Pluton).

Uspješnost vaše misije zavisi i od ostalih Venerinih aspekata. Venera je izmijenila sjedište sa Merkurom, koji je odnedavno u znaku Vage, a 05. oktobra zatvara konjunkciju sa Marsom u znaku Device. Mars i Venera su početkom godine boravili skupa u 2 znaka, u Ribama i u Ovnu, ali tek sad dolaze jedno drugom u zagrljaj i formiraju egzaktnu konjunkciju, nakon koje nastavljaju ka kvadratu sa Saturnom iz Strelca (od 8. do 13. oktobra).

,,Venera i Mars su komplement jedno drugome – nose dijametralno suprotna značenja, a opet čine jednu savršenu cjelinu. Venera, rimska boginja ljubavi, zaštitnica zaljubljenih, posebno žena, u astrologiji predstavlja naš odnos prema ljubavi, ali i način na koji uživamo u životu. Venera je osjet, fizička forma, harmonija i čulna uživanja. Položaj i aspekti Venere u natalnom horoskopu odrediće da li ćemo na suprotnoj strani prvo primijetiti oči, osmijeh ili možda simetrične grudi, jaka ramena. Venerom prepoznajete, Venerom Vas prepoznaju. Venera je i Vaša prva simpatija i Vaš prvi poljubac.

Ne može Mars da razumije principe koji vladaju u Venerinom carstvu, tu božansku ljepotu ćutanja i upijanja svakog dodira, kojeg ljubomorno čuvamo urezanog negdje duboko u nama i samo ponekad ga se sjetimo, i to nam je dovoljno da budemo srećni makar na tren i preživimo još jedan dan. Astrološki, i ćutanjem i sjećanjem, a i dodirom vlada Saturn, koji je egzaltiran/ ushićen upravo u znaku Vage. Iako smo smo mi prolazni, propadljivi u vremenu, smrtni, ljubav dolazi iz duše , ona je večna. Isto tako, nije posao Venere, koja simboliše diplomatiju, harmoniju, mladu devojku itd. da ide na ,,prvu liniju” i objavljuje rat ili da leži u nekom rovu.”

Venera i Mars čine savršeni par, oni su arhetip ljubavnika u strasnom zagrljaju. Mars u Djevici je pedantan, precizan, analitičan, perfekcionista opsjednut detaljima i planovima, a ujedno i vrijedan i spreman na žrtvu. Mars je Venerin ,,partner za zločin”. A kakav je taj zločin ako se oboje nađu u znaku Djevice? Savršen i do detalja isplaniran!

Iako je ovih dana i ljubav (Venera) i strast (Mars) racionalna i ekonomična, bez gubitaka, nepotrebnog trošenja i razbacivanja (Djevica), ovo je pravo vrijeme da svoj pakleni ljubavni plan počnete provoditi u djelo. Sve što ste planirali još na početku 2017. godine, a nije vam se dalo, sada počinje da se ostvaruje (i na emotivnom, i na drugim životnim poljima), i krajnjim ishodom ćete biti zadovoljni, ali samo ako zasučete rukave i zauzmete se za sebe, jer ipak Saturn vreba iz prikrajka, a sa njim ništa ne dobijate za džabe, niti će vam padati pokloni sa neba.

U narednim danima, pojaviće vam se duh (Neptun) iz prošlosti (Saturn), do vas će doći neki glas ili informacija, te ćete početi više da razmišljate o tome (Venera recepcija Merkur). Ta povampirena priča (Pluton) će vas natjerati na razmišljanje i anliziranje (Venera u Djevici), kako biste mogli raskrstiti s prošlošću (kvadrat Saturn).

Iako Veneru malefici ,,bombarduju” aspektima, svaki taj aspekt priča svoju priču. Opozicija sa Neptunom je tu da u nama probudi zanos, da staru čekalicu Veneru u Djevici pretvori u sanjarku, trigon sa Plutonom je tu da zaleči stare rane i regeneriše emotivne kapacitete, konjunkcija sa Marsom je tu da probudi strast, tako da svaki pokret i svaka izgovorena riječ podiže temperaturu u prostoriji… I na kraju, tu je kvadrat sa Saturnom, da slomi stare obrasce i u konačnici posloži stvari na svoje mjesto i na najbolji način okonča vašu spasilačku misiju, koju sam pomenuo na početku priče.