Tranzitna Venera je u znaku Djevice: Vrijeme spletki, afera i drugih zavrzlama

Piše: Miloš Tomić, astrolog (065 256 040; [email protected])

Tranzitna Venera je 10.07. ušetala u znak Djevice, ili je bolje da napišem, strmoglavila se u znak Djevice – mjesto svog astrološkog pada. Venera u Djevici je emotivni političar, u ljubavi voli da kalkuliše i analizira, kod partnera cijeni marljivost, požrtvovanost, urednost i vođenje računa o higijeni, te očekuje bezuslovnu podršku i pružanje osjećaja stabilnosti.

Kada se Venera nađe u znaku Djevice, većina ljudi odjednom postaje racionalna kada su emocije u pitanju, počinje sitničarenje, sitna prigovaranja, pasivno agresivni napadi i slično. Mozak preuzima komandu, a srce je u drugom planu. Strah od prepuštanja emocijama pokreće navedene mehanizme odbrane.
Međutim, Venera neće djelovati sama, već u sadejstvu sa ostalim planetama. Na primjer, kada je Venera ušla u znak Djevice, formirala je veliki zemljani trigon sa Uranom u Biku♉ i Saturnom u Jarcu♑. Prepoznala je novu priliku (Uran), ali se ipak vratila na staru priču (Saturn). Venera je već neko vrijeme u separacionoj opoziciji sa retrogradnim Neptunom iz znaka Riba♓, a potom će formirati trigon sa Plutonom u Jarcu♑.

Opozicija se uvijek tiče međuljudskih odnosa i drugih ljudi, pa ste vjerovatno ovih dana upali u neku spletku, aferu, skandal ili neku sličnu zavrzlamu na emotivnom polju. Čulno iskustvo je u drugom planu (Venera u padu), što dovodi do procvata ljubavi na slijepo, npr. preko interneta (Neptun). Usitnjeni odnosi (Djevica), razbijene iluzije (Neptun), nesporazumi, tajne (Ribe), konfrontacija sa suprotnom stranom (opozicija) i na kraju osjećaj izigranosti (opet Venera u padu) su dominirali u prethodnih nekoliko dana, te ste sigurno krenuli u ljubavnu (Venera) spasilačku misiju (Neptun), kako biste oživjeli vaš odnos sa partnerom ( Pluton).

Vladar ove Venere je Merkur u Lavu, koji kreće u retrogradan hod. U narednim danima, pojaviće vam se duh (Neptun) iz prošlosti (retrogradan Merkur), do vas će doći neka informacija, te ćete početi više da razmišljate o tome (Merkur). Ta povampirena priča (Pluton) će vas natjerati na razmišljanje i anliziranje (Venera u Djevici), kako biste mogli raskrstiti s prošlošću.

Iako je ovih dana i ljubav (Venera) racionalna i ekonomična, bez gubitaka, nepotrebnog trošenja i razbacivanja (Djevica), ovo je pravo vrijeme da svoje planove počnete provoditi u djelo. Sve što ste planirali još od jeseni 2017. godine, a nije vam se dalo, sada počinje da se ostvaruje, i na emotivnom, i na drugim životnim poljima, i krajnjim ishodom ćete biti zadovoljni, ali samo ako zasučete rukave i zauzmete se za sebe.