Tragom priča i vjerovanja naših dalekih predaka o bosanskim vilama: Kako je jezero kod Kupresa nastalo od suza Zlatokose vile?

 I naši daleki preci su vjerovali u vile kao stari Iliri, Rimljani, Grci i drugi drevni narodi. Prema bosanskoj mitologiji to su bila duhovna bića koja se rađaju iz rose koja pada po lišću visokih šuma i obitavaju oko tajanstvenih jezera po dalekim planinskim predjelima provodeći vrijeme u letenju sa drveta na drvo, kupanju, češljanju kose i igranju kola.Vjerovalo se da su posjedovale magijske moći i o njima su se raspedale legende kako su darivale nadanravnu snagu glasovitim junacima iz narodnih pjesama kao što su Alija Đerzelez, Mujo i Halil Hrnjica, Tale Budaline i drugi.

Bosanski narod je vjerovao kako su ostavljena djeca nakon porođaja djeca Dobrih vila i rado su usvajana, a kako su bila pod njihovom zaštitom, donosila su blagostanje onima koji su uh odgajali u svojim porodicama. Po bosanskoj mitologiji najpoznatije su bile: Bosanska vila, vila kraljica Zlatna, Crvena vila, Gorska vila, vila Planinka (vila planine).

 Bosanska i Crvena vila

Vjerovalo se  kako je Bosanska vila lijepa i mlada djevojka zlatne kose i bujnih grudi. Obučena je u dugu, bijelu haljinu čiji su rubovi prošiveni zlatnim koncem. U kosi joj se nalazi cvijeće ljiljana. Tijelo joj krase i velika krila sa kojima prema legendi leti i prelijeće Bosnu u svim smjerovima. Ova iznimno dobronamjerna vila ima umiljat glas i često pjeva. Vile sa kojima se družila bile su na nižem rangu od nje. Njezin simbol je cvijet – ljiljan!

Crvena vila se pojavljuje u vremenu oko zalaska sunca. Sjedi na nekom prolazu ili pored puta češljajući svoju dugu, crvenu kosu. Onom ko je susretne može nauditi tako što zamahne kosom u njegovom pravcu i udari ga njome i tako taj može dobiti neku boljku.  Njezin simbol je crvena boja.

 Gorska vila i Planinka

 Među najstarijim vilama je Gorska vila koja se naziva još i Majkom vila. Smatra se da je Zlatna vila  njena kćerka koja ju je nasljedila. Po bosanskoj  mitologiji zaslužna je za to što je Mujo Hrnjica postao legendarni bosanski junak. Blaga je po naravi,  izrazito mudra i ima umiljat glas. Pri liječenju oboljelih stravarke je pozivaju u pomoć oslovljavajući je riječima: „Majko, sestro“. Njen simbol je zlatna jabuka.

Planinka je vila koja ima vjenac cvijeća upleten u kosi. Pojavljuje se u dugoj bijeloj haljini. Posjeduje moć transformacije pa se često pretvori u kozu kako bi lakše prolazila strmim, planinskim stazama. Poznaje sve tajne liječenja biljem. Omiljena je vila pastira kojima je priskakala u pomoć. Njezin simbol je bijela koza.

Kraljica vila Zlatna

 Kraljica vila Zlatna je gospodarica svih bosanskih vila. Stanište joj je u velikim i gustim šumama i uvijek se kreće u društvu svojih podanica. Noću, posebno za vrijeme punog mjeseca, izlazi iz šume i kupa se na jezeru ili u rijeci. Ima zlatna krila i krunu na glavi. Poslije kupanja zajedno sa drugim vilama igra u kolu i pjeva na nekom brežuljku sve do oglašavanja prvih pijetlova u zoru. Njen simbol je pun Mjesec.

Jezero od vilinih suza

 Jedna od brojnih legendi kazuje da je Kukavičko jezero nadomak Kupresa nastalo od suza Zlatokose vile koje je ona prolila kada je njen vitez netragom nestao. Zanimljivo je da u ovom jezeru, bogatom ribom i rakom, ima i jezerske zlatovčice, što opet ukazuje na opravdanost vjerovanja u vile.

 Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba

error: Content is protected !!