Tragom narodne predaje o Bilobrkovoj pećini u selu Vinici kod Tomislavgrada: Kada zvona iz pećine najave potop

Na padinama planinskog masiva Zavelim, koje se spuštaju prema selu Vinici kod Tomislavgrada, ugnijezdila se Bilobrkova pećina. Za geologe ovo je jedna od najznačajnijih i najzanimljivijih kraških špilja u ovom dijelu naše domovine. Ovaj prirodni fenomen, nadomak zaseoka Bilobrk, zanimljiv je i po tome što predstavlja prirodni drijen podzemnim vodama koje se sakupljaju sa sjeverne strane Zavelima.

Iz pećine voda ističe povremeno, a za vrijeme obilnih kiša gotovo svake godine poplavi polje sela Vinica.

Mitska bića

Ne zna se kome je narod prvo kumovao ime, zaseoku Bilobrk ili Bilobrkovoj pećini, ali su neka istraživanja pokazala da je u dalekoj prošlosti ova kraška špilja bila ljudsko stanište i sklonište. Zbog ove pećine koja iz krša „zijeva“ poput ale, bake su neposlušnu djecu strašile pričama kako se u njoj kriju vukodlaci i druga nestvarna bića.

U ljepšim pričama pominje se po vilama i vilenjacima. U narodnim „popjevkama“, koje se i danas mogu čuti, kazuje se kako su se dobre vile kupale u izvorskoj vodi pećine i u polju igrale u „vilinskom kolu“.  Bilo kako bilo, ali ova kraška špilja je prepoznatljiva na razglednicama ovog kraja kao speleološki dragulj.

Zvonjava i huk

U narodu se najduže zadržalo vjerovanje kako je u kamenoj utrobi špilje bila crkva. Tu, gdje se stoljećima prepliću stvarnost i legenda, i danas su neki skloni kazati kako se čuje „zvonjava“. Takvi zvukovi mogu potjecati od strujanja zraka i podzemnih voda.

Ova nadnaravna pojava događa se uz obilne padavine. Voda iz pećine hukne i potopi polje u Vincima poznato po uzgajivačima vinove loze. Ostalo je uvriježeno vjerovanje kako poplavu polja najave zvuci crkvenog zvona iz pećine!

Voda je blagodet

Za vjernike ovog kraja Bilobrkova pećina je svetište. Ovdje se svake godine održava sveta misa sa blagoslovom polja. Ako se zna da su Vinice dobile ime po vinogradima, prisustvo obilja vode na kraškom terenu najmanje nanosi štetu. Naprotiv, polje u Vinicama ozeleni i rađa najsočnijim grožđem.

 

 Mustafa SMAJLOVIĆ/arhiv Aure