Tragična priča Brčanke Selme D. nastanjene u Štutgartu: Majka mi je razorila dva braka

Priča ove 30-godišnje Brčanke seže još u njeno djetinjstvo. Nesreće je počela doživljavati već tada. Ponajviše zbog majke. Zbog nje se udavala dva puta i razvodila, pobjegla iz Brčkog za Štutgart, teško oboljela… Bila je i pred trećim razvodom kada je odlučila pozvati duhovnog iscjelitelja Alju ef. Harića

Teško je povjerovati u to da majka želi zlo svome djetetu. Majčina ljubav bi prema svim kazivanjima trebala biti najjača i bezuslovna. Ipak, mene su loši odnosi sa majkom pratili cijelog života, a posebno za vrijeme i nakon moje adolescencije. Zbog majke iza sebe imam dva propala braka. Prijetila je da će mi sihirima uništiti i treći!

Dva srušena braka

Kako se bližilo moje punoljetstvo, moja majka je postajala sve čudnija. Galamila mi je bez razloga, zaključavala u sobu, branila da izlazim sa drugaricama… Često se sjetim svog prvog ašikovanja. Sviđao mi se jedan momak. Znala sam da je sa sela i malo “divlji” ali meni nije smetalo. Jedini je on pristajao na moj način zabavljanja, odnosno, način moje majke. Dolazio mi je ispod prozor i pričao sa mnom. I, kako biva u takvim porodicama, čim me zaprosio, udala sam se.

Od našeg braka sam očekivala jednu lijepu priču. Njegovi roditelji su bili strogi. Nisu me štedjeli. Međutim, meni ništa nije bilo teško dok se nije pojavila moja majka sa svojim teorijama. Miješala se u naše odnose i izazivala svađe. To je srušilo naš brak. Vratila sam se kući i nastavila slušati majčine pridike. Sreća pa je moj otac dobrica. On me, koliko je mogao, štitio od nje.

Zaposlila sam se u jednoj trgovini u Brčkom. Tu sam upoznala jednog momka koji je često dolazio. I on je bio razveden. Spojila nas je slična sudbina. Nismo ni razmišljali kada smo rekli “da” pred matičarem. Ja sam samo željela pobjeći od majke. Prvih mjesec dana bilo je idilično, ali se ispostavilo da je on nasilnik i alkoholičar. I taj brak je brzo propao. Znala sam da nikada neću biti sretna dok god imam majku od koje moram bježati i udavati se za prvog koji naiđe.

Dva džina u tijelu

Poslije razvoda odlučila sam otići iz Brčkog. Uz pomoć oca preselila sam u Štutgart kod ujne. Napokon sam počela živjeti. Izlazila sam, družila se, stvorila fin krug prijatelja… U zgradi gdje sam živjela viđala sam jednog lijepog momka. Ujna me upoznala sa njim. Krenuli su izlasci, poljupci… Rodila se ljubav, postepeno, kako sam oduvijek željela. Udala sam se za njega i bila jako sretna. Prije tri godine rodila sam i sina.

A tada, mojoj majci đavo ponovo nije dao mira. Došla je zajedno sa ocem da nas obiđe. Za mog supruga je odmah rekla: “…i nije nešto”. On je to čuo. Na osnovu mojih priča znao je kakva je, ali to ipak nije očekivao. Srećom, ostali su samo tri dana kod nas. Ko zna kako bi sve završilo.

Iste scene su nas pratile i kada smo mi njih posjetili u Brčkom. Trudila se na sve načine da nas rastavi, a kada nije uspjela uvredama zaprijetila je da hoće sihirima, sigurno. Prepala sam se i u traganju za savjetom dobila sam broj Alje ef. Harića iz Doboja. Ispričala sam mu sve. On je rekao da nam je moja majka već napravila sihire. U meni su bila dva džina! Učenjem Kur’ana istjerao je džine za četrdeset dana.

Savjetovao me da prema majci budem milostiva. Prema njegovim tvrdnjama i iz nje je govorio džin koji je nju savjetovao šta da radi. Ona je to zlo pokupila slučajno još prije šesnaest godina. Nekako sam je ubijedila da i ona posjeti efendiju Harića. Hvala dragom Bogu, sada se svi dobro osjećamo i slažemo. Majka se brine o nama, savjetuje, pazi… kao da nije ona žena. I nju boli zbog onoga što mi je učinila, iako je svjesna da nije vladala svojim razumom i postupcima. (Arhiv Alje Harića).