Tradicionalno jelo: AŠĆI KADUNINE SARMICE

Ascikadunine sarmice je staro tradicionalno jelo i vrsta je tirit pite. Postoje mnoge varijacije ovog jela, a mi vjerujemo da će vam se ova receptura posebno svidjeti.

Sastojci: za 2 osobe, tijesto 200-250 gr brašna, 1 jaje, malo ulja, sol, topla voda

Fil: 2 pileća batka a može i pileći filet, sir feta, kisela pavlaka, sol,biber

Tijesto zakuhati s vodom. Premijesiti na brašnu i ostaviti da odstoji 5 minuta.

Tijesto s malo brašna razviti oklagijom i isječi na manje pravougaonike. Jufke ispecite na plati od štednjaka.

Skuhanu piletinu iskomadajte na sitnije komade.

Za fil pomiješajte jaje,sir i milleram s malo soli i bibera. Sve dobro umijesite da se fil fino sjedini.

Temeljac procijedite i ostavite po strani.

Provucite jufku kroz temeljac i uzmite jednu kašiku fila pa zarolajte i redajte u nauljenu tepsiju.

Spremne sarmice prije pećenja premažite s malo ulja.Pa pecite na 220 stepeni dok ne porumene.

Pripremite preljev, pa kad sarmice porumene zalijte ih pripremljenim preljevom, pa pospite sirom. Vratite u rernu na 10-ak minuta da se lijepo sir otopi. Služite ih dok su još tople.