Tradicionalni specijaliteti tuniske kuhinje: Harisa umak, Mechouiya, kus kus…

Tunis, mala sjevernoafrička zemlja na Mediteranu, ima dvije veće gastronomske regije – primorsku i kontinentalnu. U njihovoj kuhinji osjećaju se utjecaji antičkog doba, koje je na tlu Tunisa za sobom ostavilo jednu od najpoznatijih starih naseobina – Kartagu, utjecaj orijenta, te utjecaj prekomorske španjolske kuhinje i osvajača – Francuske. U Tunisu je prisutan kult kruha, svako veće mjesto ima svoje krušne specijalitete, a topao kruh se može dobiti u svako doba dana.

Primorsku kuhinju karakteriziraju riblja jela s puno povrća i jakih začina, a najčešće će vas ponuditi nekim od specijaliteta s tunom i sardelama, obično začinjenih šafranom, curryem, rajčicom. Od mesnih jela u ponudi su piletina, janjetina i govedina, ali kao dodatak čuvenom kuskusu ili riži, a ne kao samostalna mesna jela. Kontinentalni dio Tunisa je većim dijelom u pustinji Sahari, a u jelima prevladavaju ljuti začini, često do mjere koju osnovnu namirnicu čine neprepoznatljivom.

Za predjelo se obično poslužuju masline u ljutom Harisa umaku. Slijedi Tuniska salata. Autohtoni doručak ili toplo predjelo je Brik – palačinke punjene raznim slanim nadjevima, s dodatkom jaja, te ponovo zapečene u vrelom ulju. Kuskus je u Tunisu najraširenija žitarica i pripravljaju se s mesom i povrćem. Često se kuskusu dodaju grožđice i koštunjavo voće, a bademi, kikiriki, grožđice, slanutak i šafran su ujedno i uobičajeni dodaci riži.

Preporučujemo vam slijedeće specijalitete tuniske kuhinje u kojima ćete zasigurno uživati: Tunisku rižu, Kuskus s povrćem, Kuskus s jagnjetinom, Tunisku salatu, Riblje filete s harisom i crnim maslinama, Brik s tunom, Harisa umak i Mechouiyu. Prijatno!

Mechouiya (predjelo)

POTREBNO JE: 200 g tunjevine iz ulja, 2 paprike, 2 paradajza, 2 jaja, 1 luk, 1 čehna bijelog luka, 1 limun, tucet crnih maslina, kumin i maslinovo ulje.

PRIPREMA: Jaja kuhajte u kipućoj vodi 7 minuta i ogulite ih. Operite paprike i ispecite ih u pećnici, pa ih tada ogulite, očistite od sjemenki i narežite na trakice. U zdjeli za salatu pomiješajte fino usitnjeni bijeli luk i crveni luk, kašiku kumina zdrobljenog u soli, paprike narezane na listiće, očišćeni paradajz narezan na ploškice, jaja narezana na krupne komade, masline kojima ste uklonili košticu i narezali ih na komadiće, i tunu koju ste ocijedili i smrvili. Začinite mješavinom limunovog soka i 8 kašika ulja, promiješajte i servirajte.

Ova tuniska salata, koju možete poslužiti uz vruće pitta lepinje od arapskog kruha, predstavlja izvrstan i lagan potpuni obrok.

Tuniska riža (predjelo)

POTREBNO JE: 1 kašika maslaca, 1/2 crvenog luka, nasjeckanog, 1/2 šoljice slanutka, namočenog večer prije, 2 kašike badema, očišćenih od kožice, 2 šoljice riže, mesna juha, 1/4 šoljice grožđica, 2 kašike kikirikija, sok od 1/2 limuna, sol i biber, malo šafrana.

PRIPREMA: Rastopite maslac, dodajte luk i pirjajte 5 minuta. Dodajte slanutak. Dodajte juhu i grožđice. Pustite da sve prokuha. Dodajte kuskus i miješajte dok tekućina ne reducira. Posipajte s malo šafrana. Uklonite s vatre. Neka odstoji 5 minuta.

Kuskus s povrćem (predjelo)

POTREBNO JE: 1 tikvica, 2 zelene paprike, 1 crvena paprika, 1 mladi luk, 3 šoljice juhe, sol, biber, šafran i korjander.

PRIPREMA: Povrće nasjeckajte vrlo tanko i kuhajte u juhi oko 15 minuta. Dodajte začine i začinsko bilje. Maknite s vatre i umiješajte kuskus. Neka odstoji desetak minuta. Povrće i začine mijenjajte po ukusu.

Kuskus s jagnjetinom (glavno jelo)

POTREBNO JE: 2 šoljice kuskusa, 500 g jagnjetine, 2 glavice crvenog luka, narezana ½ kašičice šafrana, 1 kašika koncentrata paradajza, 200 g grožđica, 8 kašika ulja, 20 g maslaca, sol, biber i 2 šoljice vrele vode.

PRIPREMA: Narežite jagnjetinu na male komadiće. Začinite solju, paprom, šafranom i koncentratom paradajza. Prebacite u veliku posudu i dodajte luk. Pirjajte na ulju 5 minuta. Dodajte vodu, pustite da zakuha i kuhajte dok meso ne bude gotovo. Dodajte grožđice i kuhajte dok tekućina ne ishlapi. Na srednjoj vatri kuhajte kuskus 5 minuta s 2 kašike ulja, maslacem i soli. Maknite s vatre, dodajte 2 šoljice vrele vode, vratite na vatru i kuhajte na niskoj temperaturi još 5 minuta. Pomiješajte kuskus s mesom.

Tuniska salata

POTREBNO JE: 100 g tune iz ulja, 250 g paradajza, 150 g slatkih paprika, 100 g zelenih paprika, 1 srednje veliki krastavac, 1 veliki luk, 2 tvrdo kuhana jaja, 10 maslina, 6 kašika maslinovog ulja, 2 kašike sirćeta, 1 kašika kapara, prstohvat sušene mente, 1 limun i sol.

PRIPREMA: Operite i očistite paprike i paradajz. Ogulite krastavac i luk. Sve sastojke narežite na male komadiće. Protrljajte sušene listove mente među rukama i pretvorite ih u prah. Dodajte drugim sastojcima. Dodajte sol i sirće. Sve zajedno izmiješajte. Dodajte maslinovo ulje. Ukrasite komadićima jaja, malim komadićima tune, maslinama, kaparima i kriškama limuna. Poslužite hladno.

Riblji fileti sa harisom i crnim maslinama (glavno jelo)

ZA 4 OSOBE POTREBNO JE: 1 kg fileta bijele ribe, sol i biber, brašno, maslinovo ulje, 1 narezani luk, 2 usitnjene čehne bijelog luka, 1 šoljica umaka od paradajza, 1/2 kašike harise, 1 lovorov list, 1 šoljica maslina, sok od 1 limuna i narezani peršun.

PRIPREMA: Riblje filete posolite i pobiberite. Pobrašnite ih i pecite u tavi u vrućem ulju sa svih strana dok ne postanu zlatno-smeđe. Prebacite ribe u drugu posudu. U tavu dodajte crveni i bijeli luk, pirjate ih nekoliko minuta. Dodajte umak od paradajza, harisu, lovorov list i pola šoljice vode. Ostavite kuhati 10 minuta. Dodajte masline i riblje filete i ostavite sve nepokriveno kuhati dok riba ne omekša, a umak se zgusne. Dodajte sok od limuna. Izvadite lovorov list. Poslužite posipano peršunom.

Brik s tunom

POTREBNO JE: 100 g tune iz ulja, 4 palačinke, 3 kašike listova peršuna, 1 kašičica kapara, 1 mali luk, 4 jaja, 1 limun, 1 kašika bibera, sol i kašika maslaca.

PRIPREMA: Očistite i narežite luk i peršun. Usitnite komadiće tune. Kapare operite u hladnoj vodi. Sve zajedno izmiješajte uz dodatak malo bibera. Ovako pripremljeni nadjev rasporedite na palačinke i na svaku razbijete po jedno svježe jaje. Preklopite palačinke i stisnite sa strane. Maslac stavite u tavu i grijete dok ne počne tamniti. Dodajte ulje. Kada se ulje zagrije pažljivo prebacite palačinke u tavu. Pecite ih dok ne postanu zlatno smeđe s obje strane. Poslužite s kriškama limuna.

Harisa umak

POTREBNO JE: 10 suhih crvenih čili papričica očišćenih od sjemenki, 2 kašike maslinovog ulja, 5 čehni bijelog luka, 1 kašika cimeta, 1 kašika korjandera i 1 kašika kima.

PRIPREMA: Čili papričice prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoje 15 minuta dok ne omekšaju. Papričice u drugoj posudi izmiksajte sa svim ostalim sastojcima, povremeno dodajući malo vode u kojoj su se močile. Kada umak postane konzistentan (čvrst) možete ga konzervirati tako da ga u staklenki prelijete tankim slojem maslinovog ulja. Može ga se čuvati nekoliko mjeseci u frižideru.

 

Komentari

komentara