Tradicionalna kuhinja Velsa: Recepti za sva čula

Britanska pokrajina, zemlja pjesme i brda, hranila je i prinčeve i prosjake. Naš mali prikaz recepata obuhvata svaki ćošak ove lijepe zemlje, od farmi sa brežuljaka do primorskih gradova, od starinskih bogataških posjeda do siromašnih rudarskih porodica

Kao pokrajina Velike Britanije, Vels je slavan, ne samo po haringama i skušama kojima je bogato njegovo Irsko more, po slatkom lososu i pastrmkama koje žive u mirnim slatkim vodama, već i po sočnoj jagnjetini i svježem planinskom bilju. Hrana Velsa je zdrava i “srdačna” kao i narod ovog kraja. Vjerujemo da ćete uživati u spravljanju jela po nekim od predloženih recepata.

Veliki prženi sir

Ovo je jedna od varijanti, vjerovatno najpoznatijeg velškog sira. Uzmite 250 g sira sa plemenitim plijesnima, narendanog, 4 kašike jakog piva, malo putera, 1 kašičicu senfa, 2 kašičice brašna, sol i biber, kriške tosta.

Pomiješajte puter i brašno. Posolite i pobiberite. Dodajte pivo, sir, senf i dobro izmiješajte. Premažite ovom masom kriške tosta i pecite ih na roštilju dok ne porumene.

Veliki pire

Svaka kuća u Velsu redovno pravi neku od varijanti ovog jela. Ovo je jedna od najomiljenijih i najčešćih. Potrebno je 8 velikih krompira, 4 velike mrkve, polovina manje rotkve, 2 kašičice putera, sol i biber.

Ogulite i isjeckajte povrće. Kuhajte dok ne omekša. Sa puterom napravite pire. Posolite i pobiberite. Servirajte vrelo.

Sinsir – hljeb sa medom i đumbirom

Ovaj hljeb – kolač najčešće se prodaje po vašarima. Originalan recept ne sadrži đumbir, ali je ukus kao da ga ima. Potrebno je: 200 g običnog brašna, soda bikarbona, mljeveni đumbir, muskantni oraščić, 90 g smeđeg šećera, pola šolje meda, 125 ml vode i 140 g putera.

Prvo izmiješajte sve suhe sastojke, zajedno. Stavite med, vodu i puter u tiganj. Miješajte na laganoj vatri dok se puter ne otopi. Dodajte tu smjesu suhim sastojcima. Dobro promiješajte. Sipajte u dobro podmazan, ravan četverougani pleh i pecite 45 minuta na 150 stepeni Celzijevih. Ostavite da se ohladi u plehu. Isijecite na kocke, pospite šećerom i svako parče ukrasite komadićem đumbira.

Lovačka pita

Potrebno je: 500 g lisnatog tijesta, 500 g divljači – zečetine, mesa od goluba i (ili) fazana (sve očišćeno od kostiju i isječeno na komade), 400 g slanine, 300 ml supe od kostiju, 10 g želatina, sol i biber, malo đumbira, žumance za premazivanje tijesta.

Posudu u kojoj ćete peći pitu obložite prvo folijom, i dno i strane, a zatim većim dijelom tijestom. Stavite sloj slanine na dno, a ostalo meso preko. Dodajte začine i zalijte većim dijelom supe. Prekrijte tijestom i premažite žumancetom. Na vrhu napravite izrez.

Pecite na 190 stepeni C oko dva sata. Ostavite da se ohladi. Rastopite želatin u 3 – 4 kašike vrele vode, dodajte ostatak supe i zagrijte lagano, da ne proključa. Sipajte to u otvor na vrhu. Ostavite da se ohladi nekoliko sati, isijecite na komade i služite.

Začinjene jegulje

U vodama Velsa ima dosta jegulja i ovo je samo jedan od načina na koji se one spremaju. Potrebno je: 1,5 kg jegulja, pola šolje vinskog sirćeta, 6 šolja vode, sol i biber, 6 cijelih karanfilića i 1 kašika svježeg bosioka.

Jegulja se siječe po dužini, vadi joj se kičma i utroba, i odsječe joj se glava, mada je možda najbolja varijanta da ovu ribu date da očisti neko ko se u to zaista razumije. Očišćenu jegulju začinite i spolja i iznutra. Umotajte je u krug i vežite kanapčićima.

U veliki tiganj stavite vodu i sirće. Ostavite da proključa, pa spustite jegulju. Ostavite da lagano ključa oko 45 minuta. Neka se ohladi u vodi. Kad se ohladi, izvadite je i isijecite na komade prije nego što je servirate.

Gozba tvrdica

Priča kaže da se ovo jelo tako zove zbog jednog starog čovjeka iz Cardiganshira koji je umro, a za sobom ostavio silno bogatstvo. Bio ga je glas da se obogatio tako što je jeo ponedjeljkom meso, utorkom povrće, srijedom supu… Zvuči smiješno, ali nije nemoguće.

Potrebno je: 1 veće parče fine slanine, 4 velika krompira, pola rotkve, 2 – 3 prase, 250 g mrkve, 3 – 4 glavice crvenog luka sitno isjeckanog, supa od kostiju, sol i biber.

Isijecite slaninu na sitne komade. Isjeckajte povrće. Poredajte u plitki sud naizmjenično slaninu i povrće. Začinite i prelijte supom. Prekriveno pecite oko pola sata na 195 stepeni Celzijusa.

Jagnjetina sa nanom

Jagnjetina u ovoj oblasti slovi za najveću poslasticu. Jedno je od obaveznih jela na svakom jelovniku po restoranima širom Velsa. Nije čudno s obzirom da su u Velsu ovce brojnije od ljudi.

Potrebno je: jagnjeći but, šaka svježeg ruzmarina, šaka svježe nane, dobra količina šećera, vinsko sirće i mint sos.

Pecite jagnjetinu posutu ruzmarinom na 180 stepeni Celzijusa dok se ne ispeče.

SOS: Pomiješajte nanu i šećer sa vinskim sirćetom i prelijte preko jagnjetine jedno sat prije nego što ćete je izvaditi iz rerne. Servirajte sa svježom nanom i pečenim povrćem.

/aura.ba/

Komentari

komentara