Tračanje smanjuje stres i podiže raspoloženje

Tračanje podiže razinu serotonina te smanjuje stres i anksioznost. Ipak, pripazite koga ćete pred kime ogovarati, kako vam se to ne bi obilo o glavu.

Ništa nije tako dobro kao neki sočan trač koji ćete podijeliti sa svojim prijateljima ili pak kakva zanimljiva glasina o osobi s kojom radite. Ta je tvrdnja sada dobila i znanstvenu potvrdu. Stručnjaci su, naime, zaključili kako je pričanje tračeva jako dobro za naše zdravlje.

Istraživanja su pokazala kako čak 85 posto ljudi voli tračati dok je barem deset posto njih priznalo da te sočne priče jednostavno ne mogu zadržati za sebe, već ih imaju potrebu podijeliti s drugima.

Britanski psiholog dr. Colin Gill smatra kako tračanje podiže razinu serotonina te smanjuje stres i anksioznost.

Tračanje obično uključuje i puno smijeha, što povećava lučenje hormona sreće, a čak nam aktivira i mišiće, što je sve jako dobro, pogotovo ako radite neki monotoni posao. Razmjena pikantnih informacija potiče našu emocionalnu kao i socijalnu svijest. Usto, trač je dobar način detektiranja koji su oblici ponašanja društveno prihvatljivi u vašoj sredini. Ukoliko netko pravi kakvu grimasu, značajno koluta očima ili pak podiže obrve dok vam priopćava najnoviji trač o nekome, i vi možete u skladu s time prilagoditi vašu reakciju.

Ipak, pripazite s kime ćete podijeliti te informacije i koga ćete pred kime ogovarati, kako vam se to ne bi obilo o glavu. Mogli biste, naime, ostati bez prijatelja, a ukoliko je u pitanju vaš šef, karijera bi vam odsad mogla ići – samo nizbrdo.