Tortica-pahuljica nezaboravnog okusa (Recept)

Pahuljica torta veoma je jednostavna za pripremu. Lagana je, pjenasta i savršenog je ukusa.

Biskvit:

5 bjelanaca

5 kašika šećera

5 kašika brašna

1/2 kesice praška za pecivo

Krem:

500 ml mlijeka

5 žumanaca

100 g šećera

1 kesica vanilin šećera

50 g čokolade za kuhanje

oko 200 g jaffa keksa

300 ml slatke pavlake

1 vrećica instant želatina

 

Priprema:

Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo. Smjesu izliti u kalup, obložen papirom za pečenje, pa peći na 200 C oko 30 minuta. Prokuhati 100 ml mlijeka i vanilin šećer. Pečen biskvit odvojiti od papira, izbockati pa preliti vrelim mlijekom. Ostaviti da se ohladi.

400 ml mljeka prokuhati. Umutiti žumanca i šećer, pa preliti vrelim mlijekom. Vratiti na ringlu, pa prokuhati kremu miješajući sve vrijeme. Čim prokuha maknuti sa vatre. U toplu kremu umiksati želatinu. Posebno umutiti 300 ml slatke pavlake, pa sjediniti sa mlakim kremom. Ostaviti da se ohladi.

Čokoladu i jaffa keks naribati. Dodati u krem, koji se potpuno ohladio, pa sve dobro sjediniti.

Ta tacnu staviti biskvit, pa staviti ivicu kalupa za tortu, koju smo obložili folijom. Na biskvit staviti kremu, pa ostaviti u frižider na sat-dva, da se krema stegne.

Kad se krema stegne, skinuti ivice kalupa, pa cijelu tortu premazati umućenom slatkom pavlakom ili šlag pjenom ili šlag kremom, po ukusu. Dekorisati po želji, pa poslužiti.