Torta od sira: Brzo se napravi, još brže pojede

Sastojci

500 g vrhnja za kuhanje 18 ili 35%
200 g kremastog sira tipa filadelfija
8 supenih kašika šećera
1 čaša mlijeka oko 200 g
1 kesica ili 6 listića želatina (2 kesice kuahade-opcija umjesto želatina)
4 supene kašike šećera za karamel

Priprema

Napravite podlogu: zagrijte 4 kašike šećera u šerpici dok ne dobije zlatno-smeđu boju, blagu boju karamela. Istresite u kalup u kojem ćete praviti tortu i ostavite da se ohladi.

U posudu sastavite sve sastojke i zagrijavajte mješajući dok ne prokuha. Bitno je da ujedinite sastojke kako ne bi bilo grudvica. Možete koristiti žicu za miješanje, štapni mikser ili samo kašiku.

Kada masa prokuha, istresite je u prethodno pripremljeni kalup i ostavite da se ohladi, najmanje šest sati.

Kada je ohlađena, tortu prevrnite na tanjir za posluživanje (kalup preklopite odgovarajućim tanjirom i brzo preokrenite). Ako mislite da je potrebno, prije izvrtanja “odlijepite” tortu od zidova kalupa silikonskom lopaticom ili nožem, kako bi torta lakše izašla.

Napomene

Možete koristiti kalup promjera 20 cm.
Tortu od sira bi bilo najbolje napraviti dan prije posluživanja.

Izvor: Kašika ljubavi

Komentari

komentara