Torta od ribizli – recept za savršenu ljetnu poslasticu

Torta od ribizla je jedna prava ljetna torta koja će vas savršeno osvježiti. Ljeto je i sezona različitog ljetnog voća pa bi doista bila šteta ne iskoristiti sve blagodati koje nam ono nudi, naročito kad su u pitanju ribizle.

SASTOJCI:

Za podlogu:

  • 4 žumanjka
  • 280 g brašna
  • 150 g šećera
  • 200 g margarina
  • 1 kašika kiselog vrhnja

Za kremu:

  • 4 bjelanjka
  • 150 g šećera
  • 2 kašike gustina
  • 300 g ribizla

PRIPREMA:

  1. Za podlogu pomiješati brašno sa šećerom, napraviti udubinu u sredini, dodati kiselo vrhnje i žumanjke te nasjeckani margarin. Sve skupa umijesiti u glatko prhko tijesto. Ako primjetite da vam je mekano, omotajte ga u foliju i pospremite na 30-tak minuta u hladnjak.
  2. Prhko tijesto razvaljati na veličinu malo veću od promjera lima u kojemu će se torta peći. Premazati lim tankim slojem maslaca, posuti brašnom pa pažljivo premjestiti tijesto u lim. Prstima uzdignuti i formirati rubove odnosno stranice torte. Sada preko svega stavite veći komad alu folije pa preko istresite kuglice za pečenje, a ukoliko ih nemate, savršeno će poslužiti grah ili riža. Zajedno sa grahom (ili kuglicama) pecite podlogu u rerni unaprijed zagrijanoj na 180C 20 minuta.
  3. Dok se podloga peče miksajte bjelanjke dok ne postanu jako čvrsti snijeg. Tada dodajte gustin pa sve skupa kratko promiksajte. Dodajte ribizle u čvrsti šaum i ručno ih umiješajte.
  4. Polupečenu podlogu izvadite iz rerne, rernu odmah smanjite na 150C. Maknite opterećenje s folijom pa udubinu ispunite pripremljenim šaumom sa ribizlama. Vratite tortu u rernu i pecite još 50 minuta na 150C. Torta je gotova kada na vrhu postane hrskavo zlatna.
  5.  Ohladite, režite, poslužite i uživajte.

Komentari

komentara