Torta od ptičjeg mozga i supa od bika će od vas napraviti životinju u krevetu

Znoj gladijatora je bio toliko poželjan da su ga Rimljanke skupljale sa njihovih tijela i prodavale u bočicama. Pitate se zbog čega bi neko želio kupiti bočicu tuđeg znoja? Za neke Rimljanke, gladijatorski znoj je bio glavno kozmetički proizvod koji im je osiguravao lijepu i mladoliku kožu, dok je drugim predstavljao savršen prirodni lubrikant

 Plinijev čudotvorni recept 

Gaj Plinije Stariji bio je rimski antički pisac koji je jednog dana odlučio da svo ljudsko znanje prebaci u jednu knjigu. Njegovo djelo „Prirodna istorija“ otkriva puno više o rimskom svijetu i načinu života nego o modernom čovjeku, ali bez obzira na neke nedostatke, njegova knjiga je i dalje fascinantna.

Od svih naučnih savjeta koje je naveo u svojoj knjizi, vjerovatno najzanimljiviji je dio koji se odnosi na medicinske savjete, među kojima najviše pažnje privlače oni koji navodno liječe strašnu bolest opadanja seksualne želje.

„Kažu, ukoliko po ovčijoj vuni pospete malo šišmiševe krvi, a zatim od te vune napravite jastuk i stavite ga ispod glave vaše žene, seksualna strast će biti probuđena u njenom tijelu; sličan efekat ćete postići i ukoliko guščiji jezik pojedete sa nekim žestokim pićem.“, navodi Plinije u svojoj knjizi.

Ukoliko je u pitanju muškarac koji ima problema ispod pojasa, Plinije i za njih ima rješenje:

„Uzmite žumanjca iz pet golubljih jaja i pomiješajte ih zajedno sa medom i svinjskom masti, i zatim pojedite“, savjetuje Plinije.

Znoj gladijatora

Gladijatori su bili fudbaleri antičkog svijeta. Uživali su veliku popularnost publike, pa čak imali i svoje fan klubove. Sve što je imalo ikakve veze sa njiima bilo je veoma poželjno, od njhovih mačeva pa sve to tjelesne tečnosti.

Znoj gladijatora je bio toliko poželjan da su ga rimljanke skupljale sa njihovih tijela i prodavale u bočicama. Pitate se zbog čega bi neko želio kupiti bočicu tuđeg znoja? Za neke Rimljanke, gladijatorski znoj je bio glavno kozmetički proizvod koji im je osiguravao lijepu i mladoliku kožu, dok je drugim predstavljao savršen prirodni lubrikant.

Rimljani nisu koristili sapun već su se mazali uljima i zatim to strugali sa sebe posebnim alatima u trenutku kada bi se nakupilo dovoljno znoja i prljavštine. Neke bogate Rimljanke znale su se napaljivati na pojedine gladijatore i onda bi kupovali njihovu mješavinu znoja, prljavštine i ulja i to koristile kao kremu za tijelo.

Španska mušica će vas prije poslati u grob nego u krevet

Svi smo čuli za špansku mušicu, koja je vjerovatno najpoznatiji afrodizijak na svijetu. Čak je i rismi istoričar Tacikus optužio caricu Liviju da je svojim saradnicima krišom davala špansku mušicu kako bi ih natjerala na nevjeru.

Ipak, treba napomenuti da se uopšte se ne radi o mušici i nije vezana samo za Španiju. To je u stvari kukac (zeleni babak) rasprostranjen po južnoj Europi. Ovaj kukac sadrži sok kantaridin sličan kiselini. Kada se to pojede i izluči iz organizma, uzrokuje pečenje i naoticanje u urinarnom traktu, što se pogrešno tumači kao seksualno uzbuđenje.

Problem je u tome što je kantaridin toksičan, a žrtve su obično žene koje neznajući u piću konzumiraju prah ovog kukca. Izbjegavanje španske mušice se preporučuje i muškarcima koji njenim konzumiranjem rizikuju dugotrajne i bolne erekcije, a bilo je i slučajeva smrti od zastoja srca.

 Supa od bika

„Jak poput bika“ izraz je koji privlači mnoge ljubitelje ove životinje poznate po ludom temperamentu. Na južnoazijskom području ova supe se pravi od luka, mrkve i polnih organa bika, koji navodno imaju jaka afrodizijačka svojstva. Iako zvuči opako, ova supa je zapravo prilično “pitoma” i fina, a ko zna, možda i od vas napravi životinju u krevetu.

Jelo potiče od filipinske kuhinje, međutim u zadnje vrijeme ju je sve teže naći u ovom dijelu svijeta koje je poznato po egzotičnim receptima i jelima. Iz zemalja poput Kine i Manile stiže i jedan savjet koji se tiče začina; Čili, curry i svi drugi začini od kojih se znojimo, smatra se da imaju afrodizijska svojstva, jer stvaraju slične rezultate kao seks.

Razmislite o tome: ljuta hrana ubrzava otkucaje srca i može uzrokovati znojenje. Zato skuhajte piletinu sa curryem i posebno je začinite.

Kolač od ptičjeg mozga

Abu Ali al –Husayn inb Sina na Zapadu je bio poznat kao jedan od najvećih filozofa islamske kulture i tradicije. Bio je veoma uspješan doktor i mislilac koji se svojim radom isticao u brojnim akademskim oblastima. Među njegovim poznatijim medicinskim spisima može se naći i jedan recept za afrodizijak koji nije za one slabog želuca.

Recept glasi: Skupite mozgove od pedeset ptica i golubica, žumanjca iz jaja dvadeset ptica, deset žumanjaca od mladih kokoški, sok iz samljevenog mesa janjetine, prženi luk i mrkve, i što više maslaca.

Od sastojaka napravite kolač i pojedite ga sa crnim vinom. Godinama kasnije, jevrejski mislilac Maimonides inspirisan ovim receptom odlučio je isproba svoj recept za afrodizijačku tortu. Odlučio je da sačuve sve sastojke osim ptičjih mozgova i kolač da pacijentu. Ispostavilo se da je efekat bio potpuno isti i bez bizarnih sastojaka.