Torta od mrkve je zdrava i slatka zamjena za slatkiše

Navikavanje na zdravu i dijetalnu ishranu može biti proces koji zahtjeva duži period. Jedan od najvećih problema prilikom toga jesu slatkiši (šećer), njihovo izbacivanje iz ishrane ili zamjena nečim drugim.

Jedna od takvih zamjena jeste i modifikovana torta od mrkve. U spremanju ove dijetalne poslastice, umjesto normalnog krem-sira koristi se razmašćeni krem-sir, a umjesto ulja jabuke. Ove zamjene smanjuju masti u poslastici za dvije trećine, a kalorije za jednu trećinu u poređenju sa originalnim receptom.

Sastojci za tortu:

jedna šolja plus jedna trećina šolje isjeckane mrkve

tri šolje vode

dvije šolje brašna za sve namjene

dvije šolje šećera

dvije kašičice sode bikarbone

dvije kašičice cimeta

pola šolje kukuruznog brašna

pola šolje jabukovog ulja

pet bjelanaca

dvije kašičice vanile

četvrtina šolje isjeckanih oraha

pola šolje kokosovog ulja

pola šolje soka od ananasa

Sastojci za glazuru:

razmašćeni krem-sir

3/4 šolje šećera u prahu

3/4 kašičice ekstrata vanile

jedna kašičica soka od limuna

Način spremanja torte je individualna stvar, tako da se mogu mijenjati količine pojedinih sastojaka u zavisnosti od želje ili od onoga šta je na raspolaganju.  . Neko voli gušći a neko rjeđi sadržaj, nekome je bitan izgled, a nekome ne.

Međutim, prosječna nutritivna analiza po porciji iznosi:

masti 12 gr

kalorija 388

6 grama proteina

64 grama ugljenih hidrata

2 grama dijetetskih vlakana

nezasićenih masti 3 grama

zasićenih masti 3 grama

325 miligrama natrijuma

33 grama šećera

 

Komentari

komentara